A szabadban végzett tevékenység erőssé tesz

„Ültetett az Úr Isten egy kertet Édenben, napkelet felől, és abba helyezte az embert, akit alkotott. (…) És vette az Úr Isten az embert, s helyeztette őt az Éden kertjébe, hogy művelje és őrizze azt.” (Mózes I. könyve 2,8–15)

Ádám és Éva megbízatást kaptak a kert gondozására, hogy „műveljék és őrizzék azt”. Bár gazdagok voltak mindabban, amivel a világegyetem Tulajdonosa ellátta őket, mégsem kellett tétlenségben élniük. Hasznos foglalkozásuk erősítette testüket, s fejlesztette értelmüket és jellemüket. (Nevelés, 21. o.)

A férfiak és nők dolgozzanak a mezőn, a gyümölcsösben és a kertben, mert ez teszi egészségessé és erőssé az idegeket és az izmokat. Szervezetünk minden részét egyenlően kell igénybe vennünk és megterhelnünk, a harmonikus fejlődés érdekében. Isten azért alkotta idegeinket és izmainkat, hogy használjuk azokat. A test tétlensége, a mozgáshiány szenvedéseket és betegségeket okoz. (Medical Ministry, 296–297. o.)

Több ember hal meg a testmozgás hiánya miatt, mint a kifáradás következtében. Sokkal többen rozsdásodnak be a tétlenségtől, mint ahányan tönkremennek a sok munka miatt. Akik megszokták a megfelelő testmozgást a szabad levegőn, azoknak rendszerint jó és erőteljes a vérkeringésük. (Counsels on Health, 173. o.)

A reggeli mozgás az üdítő levegőn, vagy a virágok, gyümölcsök, zöldségfélék gondozása szükséges a vér egészséges keringéséhez. A legbiztosabb védelem a hideg és a köhögés, az agy és a tüdők pangása ellen, a máj, a vesék, a tüdő gyulladása és sok más betegség ellen. (Review and Herald, 1852. május 5.)

Menj ki a szabadba és mozogj mindennap, még akkor is, ha valamilyen benti foglalatosságot el kell hanyagolnod emiatt! (Bizonyságtételek, II. köt., 531. o.)

Minél inkább összhangba kerülünk Isten eredeti tervével, annál könnyebben állítjuk helyre és őrizzük meg az egészségünket. (Counsels on Health, 174. o.)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video