Tisztaság

„Járuljunk Őhozzá igaz szívvel, a hit teljességével, mint akiknek szívük tiszta a gonosz lelkiismerettől, és testük meg van mosva tiszta vízzel.” (Zsidókhoz írt levél 10,22)

Az alapos tisztaság igen fontos a testi és szellemi egészség megőrzéséhez. Testünk folyamatosan kiveti magából a szennyeződéseket a bőrünkön keresztül. A bőr pórusai gyorsan eltömődnek, ha nem tartjuk tisztán a testünket gyakori fürdés által. A szennyeződések, amelyeknek el kellene távozniuk a bőrön keresztül, teherré válnak a többi kiválasztó szerv számára. A megfelelő fürdő megerősít, véd a meghűlés ellen, mivel javítja a vérkeringést: könnyebbé, egyenletesebbé teszi. A test és az elme egyaránt felüdül, megelevenedik, az izmok rugalmasabbá válnak, és az idegek megnyugszanak. Tökéletes tisztaság, bőséges napfény, az egészséggel kapcsolatos tudnivalók gondos figyelembevétele otthoni életünk minden területén – erre van szükség ahhoz, hogy mentesek legyünk a betegségektől, s családunk tagjai vidámak és életerősek lehessenek. (The Ministry of Healing, 276. o.)

Tanítsátok meg a kisgyermekeknek, hogy Isten annak örül, ha tiszták – s nekik sem jó, ha piszkosan és szennyes ruhában járnak. A rendes, tiszta ruha segít a gondolatainkat tisztán megőrizni. Minden ruhát, amely érintkezik a bőrünkkel, tartsunk különösen tisztán.

Az igazság szeretete soha nem irányítja lábainkat a tisztátalanság ösvényeire. Isten tisztaságszerető: nem engedte meg Izrael népének, hogy a tisztátalanság szokásait ápolja, s ma sem szentesít semmilyen ápolatlanságot és elhanyagoltságot hívei otthonában. Nemtetszéssel tekint mindenféle tisztátalanságra.

A ház tisztátalan, elhanyagolt sarkai elhanyagolt, tisztátalan zugok keletkezéséhez vezetnek a lelkünkben is.

Tökéletes tisztaság, bőséges napfény, az egészségügyi szabályok gondos betartása az otthoni élet minden részletében fontos a betegségek megelőzésére, az otthon lakóinak vidámsága és életereje érdekében.

A menny tiszta és szent, így azoknak, akik be akarnak menni Isten városának kapuin, már itt, ezen a földön külsőleg-belsőleg tisztaságban kell járniuk. (Review and Herald, 1902. június 10.)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor