Helyes testtartás

Isten teremtette az embert igaznak; ők pedig kerestek sok kigondolást. (Préd 7,9)

Az egészségreform a hármas angyali üzenet fontos része. Ezért mint Isten népe, amely ezt a reformot hirdeti, ne hátráljunk meg, hanem haladjunk állandóan előre – képviselve és saját példánkkal bemutatva az egészséges életmód fontosságát és hasznosságát. (Counsels on Health – Az egészségre vonatkozó tanácsok, 49. o.)

Mindenekelőtt törekedjünk a helyes testtartásra mind ülés, mind állás közben. Isten egyenesnek teremtett bennünket, és azt kívánja, hogy ne csak fizikai, hanem szellemi és lelki áldást is nyerjünk: kedvességet, méltóságot, önuralmat, bátorságot és önbecsülést, amelyet az egyenes testtartás nagymértékben elősegít. (Nevelés, 198. o.)

A tüdőnek biztosítanunk kell a legnagyobb mozgásteret. Befogadóképessége szabad tevékenysége által nő – de csökken, ha összenyomják vagy összeszorítják. Különösen az ülő foglalkozású emberek nyomják össze tüdejüket, amikor munkaasztaluk fölé hajolva dolgoznak. Ilyen testtartás mellett lehetetlen a mély légzés. Felületes légzésük hamarosan szokássá válik, aminek következtében a tüdő elveszíti tágulási képességét, és a vér lassan kering. (The Ministry of Healing, 273–274. o.)

A helyes testtartás után fontossági sorrendben a légzés és a hang helyes képzése következik. Aki egyenesen ül és áll, valószínűleg egészségesebben lélegzik, mint mások. Ahhoz, hogy helyesen beszéljünk és olvassunk, a hasizmoknak teljesen szabadon kell mozogniuk, hogy a légzőszervek működése ne legyen akadályozva. Ha erős hangon kell beszélnünk, akkor a hasizmok erejét használjuk fel, ne a torkunkat erőltessük. Így megakadályozhatjuk a torok kifáradását és a tüdők megbetegedését. (Nevelés, 198–199. o.)

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, kérnünk kell Istent, hogy áldjon meg bennünket – azután pedig tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik: teljesítsük a feltételeket, amelyek elősegítik az egészségünk megőrzését. (63. levél, 1904)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video