A csodálatos emberi test

„Magasztallak, amiért csodálatosan megalkottál – csodálatosak a Te alkotásaid, és jól tudja ezt az én lelkem.” (139. Zsoltár, 14)

Az emberi szervezet működését nem érthetjük meg teljesen. Titkait a legtanultabbak sem képesek megfejteni. Érverésünk és légzésünk nem mint egy valamikor beindított gépezet folytatja munkáját. Szívünk dobogását, élő szervezetünk minden idegszálát és izmát Isten hatalma tartja működésben. (…)

Teremtőnk rendezte el testünk gépezetét. Szervezetünk működését csodálatosan és bölcsen alkotta meg, s kötelezte magát, hogy megőrzi egészségünket, ha engedelmeskedünk az Ő törvényének, és együttműködünk vele. Az emberi testet uraló minden törvényt éppen olyan isteni eredetűnek – és ezért létfontosságúnak – kell tekintenünk, mint Isten Igéjét. Minden gondatlan, figyelmetlen cselekedet, az Isten által teremtett csodálatos szervezetünk ellen elkövetett minden visszaélés, a fizikai-lelki törvényszerűségek semmibevétele Isten törvényének megrontását jelenti. Isten műveit szemlélhetjük és csodálhatjuk mindenütt a természet világában, de alkotásai között az emberi test a legcsodálatosabb. (The Ministry of Healing, 417., 221. o.)

Az élő szervezet működéséből meg kell értenünk mindazt, ami az egészségünk megőrzése érdekében fontos számunkra, ezért tanulmányoznunk kell a test csodálatos gépezetének minden részét. (49. kézirat, 1897)

Ha tanulmányozzuk az emberi test élettanát, meglátjuk, hogy Isten valóban „félelmetesen és csodálatosan” (139. zsoltár, 14) alkotott bennünket, és tiszteletteljes áhítattal nézünk Teremtőnkre. Ahelyett, hogy megrontanánk Isten művét, arra törekszünk, hogy a fejlődés lehető legmagasabb fokára jussunk el, s ezáltal megvalósulhasson Teremtőnk dicsőséges terve. Így eljutunk oda, hogy az egészség törvényei iránti engedelmességet nem tekintjük áldozatnak vagy önmegtagadásnak, hanem annak, ami a valóságban: kiváltságnak és áldásnak. (Nevelés, 201. o.)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor