Hogyan őrizhetjük meg a józan ítélőképességünket?

„Fiam, ne távozzanak el a szemeidtől, őrizd meg az igaz bölcsességet és a meggondolást! Élet lesz ez a lelkednek, és kedvesség a te nyakadnak. Akkor bátorsággal járod utadat, és lábadat meg nem ütöd.” (Példabeszédek könyve 3,21–¬23)

Üljünk Jézus lábához mint kisgyermekek, és tanuljuk meg tőle, hogyan dolgozhatunk eredményesen! Józan ítélőképességet kell kérnünk Istentől, és világosságot, hogy továbbadhassuk másoknak is. Olyan ismeretre van szükségünk, amely a tapasztalat gyümölcse. Ne engedjünk elmúlni egy napot sem anélkül, hogy ne nyernénk mélyebb ismeretet az evilági és a lelki kérdésekről. Ne álljunk meg azon a szinten, amelyre már eljutottunk, hanem törekedjünk egyre feljebb – azokba a magasságokba, amelyeket szeretnénk elérni. A legmagasabb fokú nevelés az, amikor elménket ráneveljük, hogy napról napra gazdagodjék. Minden elért eredményünk közelebb visz a győzők jutalmához. Értelmünket fokról fokra fejlesszük: mindennap határozzuk el, hogy azt tesszük, ami valódi, gazdag jutalmat kínál a mostani és az eljövendő életben. Ha Jézusra nézünk – ahelyett, hogy arra tekintenénk, amit mi tettünk –, megnyílik előttünk a földi és a mennyei ismeretek tárháza.

A földi történelem vége közel van. Amit a múltban tettünk, ne jelentse munkánk végét. Üdvösségünk Fejedelme így szól: „Haladjatok előre! Eljön az éjszaka, amikor senki sem munkálkodhat.” Törekedjünk arra, hogy egyre használhatóbbá válhassunk, életünket mindig Krisztus uralja, lámpásunk ragyogó fényt árasszon!

Isten minden korszakban adott kinyilatkoztatásokat az embereknek: az volt a célja, hogy fokozatosan tárja fel előttük a kegyelem tanításait. Azt a módot, ahogyan Ő mutatja be az igazságot, a következő szavak szemléltetik: „Az Ő kijövetele bizonyos, mint a hajnal.” (Hóseás próféta könyve 6,3) Aki engedi, hogy Isten megvilágosítsa, úgy halad előre, mintha a hajnal félhomályából a dél teljes fénye felé közeledne. (Review and Herald, 1904. január 28.)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor