Önuralom az étkezésben – ne hagyjuk, hogy az étvágyunk uralkodjék rajtunk!

„Boldog vagy, te ország, kinek a te királyod nemes ember, és a fejedelmeid idejében esznek, a test erejéért, és nem az italért.” (Példabeszédek könyve 10,14)

A mértékletesség és a rendszeresség csodálatos hatalom, amely mindennél többet tesz a nyugalmunkért és jó hangulatunkért. A derű és a kiegyensúlyozott gondolkodás elősegíti, hogy jó úton haladjunk. Ugyanakkor az így megszerzett önuralom ereje az egyik legértékesebb eszköznek fog bizonyulni ahhoz, hogy megbirkózzunk a kötelezettségekkel, és helyt tudjunk állni a nehéz helyzetekben is. (Nevelés, 206. o.)

A mértékletességre az életünk minden területén nagy szükség van. Gyermekeinket is tanítsuk önuralomra: már egészen kicsiny koruktól fogva erre kell szoktatnunk őket. (Pacific Health Journal, 1890. április)

A gyermekeket meg kell tanítanunk arra, hogy ne erőltessék rá senkire a saját akaratukat, hanem szüleik akarata vezesse őket. A legfontosabb lecke ezzel kapcsolatban az étvágy uralása: meg kell tanulniuk, hogy időben étkezzenek, és a rendszeres étkezések között semmit ne fogyasszanak.

Az így nevelt gyerekek sokkal könnyebben irányíthatók, mint azok, akik bármikor esznek, ha megkívánnak valamit. A jól fegyelmezett gyermekek vidámak, elégedettek és egészségesek. Még a legönfejűbb, legszenvedélyesebb és legmakacsabb gyermekek is engedékennyé és türelmessé váltak, s megtanulták az önuralmat azáltal, hogy betartották az étkezési rendet – és ebben segítette őket a szülők határozott, de kedves bánásmódja, amelyet más kérdésekben is tanúsítottak gyermekeik iránt. (Pacific Health Journal, 1890. május)

Népünk minden fiatalja tartsa nagy értéknek az előtte álló lehetőségeket és sorsát, ami magasztosabb a koronás királyokénál, továbbá vegye fontolóra a bölcs szavainak üzenetét: „Boldog vagy te ország, kinek a te királyod nemes ember, és a te fejedelmid idejében esznek a testnek erejéért és nem az italáért” (Préd 10:17)!

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor