Krisztus halála

„Aki a mi bûnünket maga vitte fel testében a fára, hogy a bûnnek meghalván, az igazságnak éljünk, akinek sebeivel gyógyultatok meg.” (1Pt 2:24)

Amikor a tanítványok elképzelése szerint Uruknak Dávid trónjára kellett volna ülnie, népe megragadta, mint gonosztevõt, megostorozta, kigúnyolta, elítélte, és a Golgota keresztjére feszítette…

Azok a kijelentések, amelyeket a tanítványok az Úr nevében tettek, minden részletükben helyesek voltak; és az események, amelyekre elõremutattak, beteljesedtek. „Bétölt az idõ, és elközelített az Istennek országa”(Mk 1: 15) – mondták… És „Isten országa”, amelynek közeledtét a tanítványok hirdették, Krisztus halála által jött létre. Ez az ország, a hiedelemmel ellentétben, nem földi birodalom volt. Nem is az eljövendõ… örökkévaló ország, amelyben „minden hatalmasság néki szolgál, és engedelmeskedik” (Dán 7:27). Az „Isten országa” kifejezés jelzi mind a kegyelem, mind a dicsõség országát…

A kegyelem országa közvetlenül az ember bukása után jött létre… Ténylegesen azonban csak Krisztus halálakor valósult meg. A Megváltó… még az után is visszaléphetett volna a Golgota áldozatától, hogy földi misszióját elkezdte. A Gecsemánéban a fájdalom kelyhe megremegett a kezében. Még akkor is letörölhette volna homlokáról a véres verítéket, és hagyhatta volna, hogy a vétkes emberiség elpusztuljon a saját gonoszsága miatt… Amikor a Megváltó feláldozta életét, és elhaló lélegzettel így kiáltott: „Elvégeztetett!”, a megváltás tervének megvalósulása biztosított lett. A megváltás ígérete, amelyet a bûnös pár az Édenben kapott, megkapta isteni pecsétjét. A kegyelem országa, amelyet Isten elõzõleg megígért, létrejött.

Krisztus halála, tehát pontosan az az esemény, amelyet a tanítványok reményük végsõ megsemmisülésének tartottak, tette ezt a reményt örökre biztossá… Az az esemény, amely gyászba borította, és kétségbe ejtette õket, nyitotta meg a remény ajtaját Ádám minden gyermeke elõtt, és minden korban ebben összpontosult Isten hûséges gyermekeinek eljövendõ élete és örökkévaló boldogsága.

Ellen White
Ellen White
Kevesen tudják, hogy Ellen White írásaiban a kegyelem szó (angol: grace) több mint 13 000-szer fordul elő. Ha azt vesszük, hogy életében hozzávetőleg 100 000 oldalt vetett papírra, akkor láthatjuk, hogy a szó igen fontos volt az írónő számára. Természetesen minden olyan részt, ahol a szó megjelenik, nem lehetett egy ilyen terjedelmű könyvben leközölni, azonban a legfelemelőbbek közül ki lehetett válogatni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket az év minden napján.Kívánságunk az, hogy minden olvasó érezze át a kegyelem szónak ne csak a jelentését, hanem mindazt, amit Isten ebben elhelyezett, vagyis tapasztalja meg az isteni kegyelmet a mindennapokban. Isten áldása nyugodjon az olvasón!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video