Krisztus országának szimbóluma

„Íme az Isten Báránya, aki elveszi a világ bûnét.” (Jn 1:29)

Dániel olyan látomást kapott, amelyben a földi hatalmat a vadállatok szimbolizálták. Ezzel szemben a Messiás országát a bárány jelképezi. Miközben a földi hatalmak a fizikai erõ tekintélyével uralkodnak, Krisztus megsemmisít minden fegyvert és erõszaktételt. Királyságát a bukott emberiség felemelése és nemesítése céljából alapította meg.

Az elsõ áldozat bemutatása végtelenül fájdalmasan érintette Ádámot. Fel kellett emelnie a kezét egy olyan élet kioltására, amit csak Isten adhatott… Amikor megölte az ártatlan áldozatot, megremegett arra a gondolatra, hogy bûne miatt fog Isten szeplõtlen Bárányának vére hullani. E kép láttán mélységesebben és elevenebben tudatosult benne, hogy milyen súlyos a bûne, amit csakis Isten drága Fiának halála tehet jóvá. Csodálta azt a végtelen jóságot, amely ilyen váltságdíjat ad a bûnös megmentéséért.

Az áldozati rendszer elõképei és a próféciák csak halvány és homályos ismeretet nyújtottak a zsidóknak arról az irgalomról és kegyelemrõl, amelynek Krisztus megjelenésével a világba kellett jönnie… A törvény egyedül Krisztus által tartható meg. Ennek a törvénynek a megszegése révén az ember bûnt hozott a világba, a bûn pedig halált nemzett. Krisztus engesztelést szerzett az emberek bûnére. Jellemének tökéletességét felajánlotta az ember bûnössége helyett. Magára vette az engedetlenség átkát. Az ószövetségi áldozatok arra az áldozatra mutattak elõre, amelyet neki kellett meghoznia. A megölt bárány azt a Bárányt jelképezte, aki elveszi a világ bûnét…

A törvény tökéletes összhangban van az evangéliummal. Az egyik a másik támogatására szolgál. A dicsõséges törvény felébreszti a lelkiismeretet, s arra indítja a bûnöst, hogy érezze át a Krisztusra, mint a bûn kiengesztelõjére való szükségét. Az evangélium felismeri a törvény hatalmát és változhatatlanságát. „A bûnt nem ismertem, hanem csak a törvény által” – mondja Pál (Róm 7:7). A törvény ismerete által kialakult bûntudat Krisztushoz vezeti a bûnöst. Nyomorúságában az ember rámutathat a Kálvária keresztjén hozott hatalmas érvekre. Hivatkozhat Krisztus igazságára, mert abban minden bûnbánó bûnös részesül.

Ellen White
Ellen White
Kevesen tudják, hogy Ellen White írásaiban a kegyelem szó (angol: grace) több mint 13 000-szer fordul elő. Ha azt vesszük, hogy életében hozzávetőleg 100 000 oldalt vetett papírra, akkor láthatjuk, hogy a szó igen fontos volt az írónő számára. Természetesen minden olyan részt, ahol a szó megjelenik, nem lehetett egy ilyen terjedelmű könyvben leközölni, azonban a legfelemelőbbek közül ki lehetett válogatni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket az év minden napján. Kívánságunk az, hogy minden olvasó érezze át a kegyelem szónak ne csak a jelentését, hanem mindazt, amit Isten ebben elhelyezett, vagyis tapasztalja meg az isteni kegyelmet a mindennapokban. Isten áldása nyugodjon az olvasón!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor