Szívünk megőrzése

„Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.” Péld 4:23

A szívünk állapota felett való szorgalmas őrködés elengedhetetlen feltétele a kegyelemben való egészséges növekedéshez. A szív a maga természetes, bűnös állapotában szentségtelen gondolatok és bűnös indulatok lakhelye. Amikor Krisztusnak adjuk a szívünket, a Szentléleknek meg kell tisztítani azt minden szennytől. Ez a munka azonban nem végezhető el az egyén hozzájárulása nélkül.
 
Miután a keresztény lelke megtisztul, kötelessége azt megóvni a beszennyeződéstől. Sokan mintha azt gondolnák, hogy Krisztus vallása nem szólít fel a mindennapi bűntettek és a lelkünket rabságban tartó szokások elhagyására. Ugyan lemondanak némely helytelennek ítélt dologról, de elmulasztják Krisztust képviselni mindennapi életükben. Nem árasztanak krisztusi lelkületet az otthonukban. Nem válogatják meg a szavaikat gondos elővigyázattal. Gyakran szólnak ingerülten és türelmetlenül. Szavaik az emberi szív leggonoszabb indulatait árasztják. Az ilyeneknek Krisztus jelenlétére van szükségük a szívükben. Csakis az Ő ereje által őrködhetnek szavaik és tetteik felett…
 
Sokan mintha csak sajnálnák az elmélyedéssel, Szentírás-tanulmányozással és imával töltött perceket. Mintha ez az idő elvesztegetett idő lenne. Bárcsak mindnyájan olyan fényben látnátok ezeket a dolgokat, ahogyan Isten szeretné. Akkor a mennyek országát tartanátok a legfontosabbnak. Ha a Mennyben tartjátok a szíveteket, az életerőt lehel minden tevékenységetekbe, és élettel tölti meg kötelességetek teljesítését… Amint a testmozgás növeli az étvágyat és az erőt, egészséges életerőt kölcsönözve a testnek, úgy a lelki téren végzett munka is gyarapodást eredményez a kegyelemben és a lelki életben…
 
Szálljon fel Istenhez ez az imánk: „Tiszta szívet teremts bennem!” (Zsolt 51:10) A tiszta lélekben Krisztus lakozik, és a szív teljességéből indul ki minden élet. Akaratunkat át kell adnunk Krisztusnak. Ahelyett, hogy önzőn, bezárva szívünket, továbbmennénk, arra van szükség, hogy kitárjuk a szívünket Isten Lelkének édes és áldásos befolyása előtt. A gyakorlati vallás jó illatot áraszt mindenfelé.

Ellen White
Ellen White
Kevesen tudják, hogy Ellen White írásaiban a kegyelem szó (angol: grace) több mint 13 000-szer fordul elő. Ha azt vesszük, hogy életében hozzávetőleg 100 000 oldalt vetett papírra, akkor láthatjuk, hogy a szó igen fontos volt az írónő számára. Természetesen minden olyan részt, ahol a szó megjelenik, nem lehetett egy ilyen terjedelmű könyvben leközölni, azonban a legfelemelőbbek közül ki lehetett válogatni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket az év minden napján.Kívánságunk az, hogy minden olvasó érezze át a kegyelem szónak ne csak a jelentését, hanem mindazt, amit Isten ebben elhelyezett, vagyis tapasztalja meg az isteni kegyelmet a mindennapokban. Isten áldása nyugodjon az olvasón!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor