Önmérséklet

„Jobb a hosszútűrő az erősnél; és aki uralkodik a maga indulatján, annál, aki várost vesz meg” (Péld 16:32)

A keresztényi jellem legfőbb bizonyítéka az önuralom. Aki mozdíthatatlanul megáll a bántalmak viharában, az Isten hősei közé számláltatik. A lelkünk felett való uralom annyit jelent, mint fegyelmezni énünket, ellenállni a gonosznak, és a szentség isteni zsinórmértékének rendelni alá minden szavunkat és tettünket. Aki megtanult uralkodni az indulatain, felülemelkedik a csekélységeken, akadályokon és bosszúságokon, és nem vetnek árnyékot a lelkére azok a nehézségek, amelyeknek naponta mindnyájan ki vagyunk téve.
 
Isten szándéka az, hogy az isteni kegyelem által vezérelt és megszentelt értelem legyen úrrá az emberek életében. Aki uralja lelkületét, az birtokában van ennek az erőnek.
 
A test nagyon fontos eszköz az értelem és a lélek fejlődésén keresztül a jellem kialakításában. Ezért a lelkek ellensége a kísértéseivel az ember fizikai képességeit akarja gyengíteni és eltorzítani… Testünket lényünk magasabb rendű képességeinek kell uralnia. Az akarat legyen Isten uralma alatt, és uralkodjék az indulatokon. Az Isten kegyelme által megszentelt értelemnek, e nagyszerű képességnek uralma alatt kell tartania az életet. Értelmünk, fizikai állóképességünk és életünk hossza változhatatlan törvényektől függ. E törvények iránti engedelmesség által az ember legyőzheti önmagát, saját hajlamait, győztes lehet az „erő és hatalom”, „a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei elleni harcában, amelyek a mennyei magasságban vannak” (Ef 6:12)…
 
A dánieli lelkületre napjaink ifjúsága is szert tehet. Meríthetnek ugyanabból az erőforrásból, ugyanúgy uralkodhatnak önmaguk felett, és életükben megmutatkozhatnak ugyanazok a kegyelmi ajándékok éppoly kedvezőtlen körülmények között is. Ha bűnre csábító környezetben élnek is, különösen nagyvárosainkban, ahol az érzéki öröm minden formája hívogat, Isten kegyelméből szilárdak lehetnek abban a szándékukban, hogy megdicsőítik az Úr nevét. Erős elhatározással és éberen őrködve ellen tudnak állni a lelkük ellen támadó minden kísértésnek.

Ellen White
Ellen White
Kevesen tudják, hogy Ellen White írásaiban a kegyelem szó (angol: grace) több mint 13 000-szer fordul elő. Ha azt vesszük, hogy életében hozzávetőleg 100 000 oldalt vetett papírra, akkor láthatjuk, hogy a szó igen fontos volt az írónő számára. Természetesen minden olyan részt, ahol a szó megjelenik, nem lehetett egy ilyen terjedelmű könyvben leközölni, azonban a legfelemelőbbek közül ki lehetett válogatni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket az év minden napján.Kívánságunk az, hogy minden olvasó érezze át a kegyelem szónak ne csak a jelentését, hanem mindazt, amit Isten ebben elhelyezett, vagyis tapasztalja meg az isteni kegyelmet a mindennapokban. Isten áldása nyugodjon az olvasón!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor