Megtisztító és éltető erő

„Tiszta szívet teremts bennem, óh, Isten, és az erős lelket újítsd meg bennem.” (Zsolt 51:12)

Az Úr úgy tisztítja meg a szívet, mint ahogyan mi kiszellőztetünk egy szobát. Nem azt tesszük, hogy ajtót és ablakot bezárva valamiféle légtisztítót teszünk a szobába, hanem szélesre tárjuk az ajtót és az ablakokat, és engedjük beáramlani a Menny megtisztító légkörét… Az ösztöneink és érzéseink ablakait ki kell tárnunk a Menny felé! Ki kell űznünk az önzés és földiesség porát! Isten kegyelmének ki kell söpörnie értelmünk kamráit, hogy képzeletünk mennyei témák felé irányuljon. Természetünk minden elemének meg kell tisztulnia és elevenednie Isten Lelke által.
 
Aki a Biblia vallási elvei szerint él, erkölcsi erővel rendelkezik; a Szentlélek nemesítő befolyása által az ízlés és hajlam tiszta és szent lesz. Semmi sem nyert olyan nagy hatalmat kívánságaink felett, semmi sem hatol olyan mélyre cselekedeteink indítóokaiba, semmi sem gyakorol olyan hatalmas befolyást az életre, és ad a jellemnek olyan szilárdságot és erőt, mint Krisztus vallása. A hívő személyiségét mindig értékesebbé teszi, nemes szándékkal ihleti, illendő magaviseletre tanítja, és minden tettének megadja a kijáró méltóságot.
 
Az egyház Isten leggyöngédebb szeretetének és gondoskodásának tárgya. Ha a tagok lehetőséget adnak rá, Isten kinyilatkoztatja jellemét rajtuk keresztül. Az Úr így szól: „Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5:14). Akik Istennel járnak és beszélgetnek, Krisztus gyöngédségét gyakorolják. Életükben a türelem, szelídség és önuralom szent komolysággal és szorgalommal egyesül. A Menny felé haladva, jellemük éles és durva szélei lecsiszolódnak, és isteni vonások mutatkoznak meg helyettük. A kegyelemmel és hatalommal teljes Szentlélek munkálkodik a szívükben és elméjükben.
 
A Szentlélek megeleveníti, megtisztítja, vezeti és uralja azt a szívet, amelyben Jézus lakhelyre talált. Az ilyen lélek megfeszített igyekezettel törekszik összhangba hozni jellemét az Istenével. Mindentől elzárkózik, ami ellentétben áll Isten kinyilatkoztatott akaratával és tervével.

Ellen White
Ellen White
Kevesen tudják, hogy Ellen White írásaiban a kegyelem szó (angol: grace) több mint 13 000-szer fordul elő. Ha azt vesszük, hogy életében hozzávetőleg 100 000 oldalt vetett papírra, akkor láthatjuk, hogy a szó igen fontos volt az írónő számára. Természetesen minden olyan részt, ahol a szó megjelenik, nem lehetett egy ilyen terjedelmű könyvben leközölni, azonban a legfelemelőbbek közül ki lehetett válogatni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket az év minden napján.Kívánságunk az, hogy minden olvasó érezze át a kegyelem szónak ne csak a jelentését, hanem mindazt, amit Isten ebben elhelyezett, vagyis tapasztalja meg az isteni kegyelmet a mindennapokban. Isten áldása nyugodjon az olvasón!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor