Az igazság tanítója

„De amikor eljő amaz, az igazságnak Lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra.” (Jn 16:13)

A vigasztalót Jézus „az igazság Lelkének” (Jn 16:13) nevezi. A vigasztaló feladata az, hogy meghatározza és őrizze az igazságot. Mindenekelőtt az igazság Lelkeként lakozik a szívükben, és így lesz a vigasztalónk. Az igazságban vigasztalás és békesség van, de a hamisságban nem találhatunk sem igazi vigasztalást, sem igazi békességet. Sátán hamis elméletek és hagyományok útján tesz szert hatalomra az elménk felett, s miközben az embereket a tévedések útjára vezeti, eltorzítja jellemüket. A Szentlélek a Szentírás útján szól az elménkhez, és az igazság pecsétjét nyomja rá a szívünkre. Így tárja fel a tévedésünket, és űzi ki azokat a lelkünkből. Krisztus az igazság Lelkével, aki Isten szava által munkálkodik, von bennünket, az Ő választott népét az oltalma alá.
 
Isten szándéka, hogy Igéjének igazsága már ebben az életben is mindjobban feltáruljon népe előtt. Ezt a tudást csak egyetlen úton-módon szerezhetjük meg, ha a Szentlélek érteti meg velünk, aki ihlette az Írásokat. „Azonképpen az Isten dolgait sem ismeri senki, hanem csak az Istennek Lelke”, „mert a Lélek mindeneket vizsgál, még az Istennek mélységeit is” (1Kor 2:11, 10).
 
Minden, az ember számára értékes ismeret Istentől, a bölcsesség kútfejétől származik. A jót és gonoszt jelképező fa gyümölcsét senki ne szakítsa le mohón egy valamikori fényes és dicsőség által övezett angyal buzdítására. Ugyan azt mondta, hogy ha az ember eszik erről a fáról, jónak és gonosznak megismerőjévé válik, de mi hagyjuk csak azt a fát szabadon! Az igazi ismeret nem származhat hitetlenné vált vagy gonosz emberektől. Isten Igéje világosság és igazság. Az igazi világosság Jézus Krisztustól ragyog, aki „megvilágosít minden embert” (Jn 1:9). A Szentlélek isteni ismeretet közvetít. Ő jól tudja, hogy az embereknek mire van szükségük földi békességük, boldogságuk és nyugalmuk érdekében, és hogy mi biztosíthatja számukra az örök nyugodalmat Isten országában.
 
Sohase tanulmányozzuk a Bibliát ima nélkül! Mielőtt kinyitnánk, kérjük a Szentlélek világosságát, és megkapjuk… Az igazság Lelke az isteni igazság leghathatósabb tanítója.

Ellen White
Ellen White
Kevesen tudják, hogy Ellen White írásaiban a kegyelem szó (angol: grace) több mint 13 000-szer fordul elő. Ha azt vesszük, hogy életében hozzávetőleg 100 000 oldalt vetett papírra, akkor láthatjuk, hogy a szó igen fontos volt az írónő számára. Természetesen minden olyan részt, ahol a szó megjelenik, nem lehetett egy ilyen terjedelmű könyvben leközölni, azonban a legfelemelőbbek közül ki lehetett válogatni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket az év minden napján.Kívánságunk az, hogy minden olvasó érezze át a kegyelem szónak ne csak a jelentését, hanem mindazt, amit Isten ebben elhelyezett, vagyis tapasztalja meg az isteni kegyelmet a mindennapokban. Isten áldása nyugodjon az olvasón!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor