Az Édenben

„És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között és az ő magva között; az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod” (1Móz 3:15)

A kegyelem szövetsége volt az első, amelyet Isten Édenben kötött az emberrel, amikor a bűneset után azt az ígéretet adta, hogy az asszony magva a kígyó fejére tapos majd. Ez a szövetség minden embernek bocsánatot és Isten támogató kegyelmét ajánlotta fel a jövőre nézve, a Krisztusban való hit és az engedelmesség által. Az örök életet is megígérte nekik az Úr, azzal a feltétellel, hogy hűségesek maradnak Isten törvényéhez. A pátriárkák így kapták meg az üdvösség reménységét.
 
Ádám és Éva a teremtésekor már ismerte Isten törvényét. A törvény a szívükbe volt írva, és értették annak követelményeit.
 
A törvény az ember teremtése előtt is létezett. Isten a mennyei lények állapotához szabta azt. Még az angyalokat is az irányította. Az igaz élet alapelvei a bűneset után is ugyanazok maradtak. Semmi nem került ki a törvényből, és a szent előírások egyikén sem lehetett javítani. Isten törvénye éppúgy létezni fog az örökkévaló korszakokon át, ahogyan az már a kezdetekben is létezett.
 
Ádám törvényszegése után a törvény alapelvei nem változtak meg, csak úgy szerveződtek át, és olyan kifejezést nyertek, hogy megfeleljenek az elbukott állapotban levő ember szükségleteinek. Az Atyjával  tanácskozó Krisztus áldozati rendszert intézményesített, hogy a halál ne csapjon le azonnal a bűnösre, hanem átruházható legyen egy másik áldozatra, amely Isten Fia nagy és tökéletes áldozatának előképe… Az áldozat vére által az emberek hit által előretekinthettek Krisztus vérére, ami engesztelést szerez a világ bűnére.
 
Krisztus földi küldetésének célja nem az volt, hogy lerontsa a törvényt, hanem hogy kegyelme által visszajuttassa az embert az annak való engedelmességhez… Az isteni rendelkezések iránti engedelmességgel Krisztus bizonyságot tett a törvény változhatatlanságáról. Bebizonyította, hogy kegyelme ereje által Ádám leszármazottai tökéletesen engedelmeskedni tudnak a törvénynek.

Ellen White
Ellen White
Kevesen tudják, hogy Ellen White írásaiban a kegyelem szó (angol: grace) több mint 13 000-szer fordul elő. Ha azt vesszük, hogy életében hozzávetőleg 100 000 oldalt vetett papírra, akkor láthatjuk, hogy a szó igen fontos volt az írónő számára. Természetesen minden olyan részt, ahol a szó megjelenik, nem lehetett egy ilyen terjedelmű könyvben leközölni, azonban a legfelemelőbbek közül ki lehetett válogatni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket az év minden napján.Kívánságunk az, hogy minden olvasó érezze át a kegyelem szónak ne csak a jelentését, hanem mindazt, amit Isten ebben elhelyezett, vagyis tapasztalja meg az isteni kegyelmet a mindennapokban. Isten áldása nyugodjon az olvasón!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor