Béke és nyugalom

„És a hitetlenek olyanok, mint egy háborgó tenger, amely nem nyughat, és amelynek vize iszapot és sárt hány ki. Nincs békesség, szól Istenem, a hitetleneknek!” Ésa 57:20–21

A bűn tönkretette békességünket. Míg az ént meg nem fékezzük, nem lelünk nyugalmat. A szív parancsoló szenvedélyeit nem irányíthatja emberi erő. Itt éppoly tehetetlenek vagyunk, mint a tanítványok a dühöngő vihar lecsendesítésében. Ő viszont, aki a galileai hullámtarajokat békére szólította fel, a béke szavait mondja minden léleknek. Bármily vad is a vihar, aki Jézushoz kiált: „Uram, ments meg minket”, az megszabadul. Kegyelme megbékíti a lelket Istennel, lecsendesíti az emberi szenvedélyek küzdelmét, szeretetében megpihen a szív, békességünk lerontja a bűn munkáját.
 
A bűnös életből a tiszta élet magaslatára igyekvők „az emberek között az ég alatt” csak egy névben találhatják meg azt az erőt, „amely által kellene nékünk megtartatnunk” (ApCsel 4:12)… A bűn egyedüli gyógyszere Krisztus kegyelme és ereje. A saját erőre épített jó döntések semmit sem érnek.
 
Isten hatalmasan ránk árasztott kegyelme által minden szentségtelen vágyat a megszentelt értelem ellenőrzése alatt kell tartanunk. A sátáni igézet bűvköre járja át a világot, és az ellenség mindazokat körülszövi a feslettség fertőjével, akiket Krisztus kegyelme nem védelmez ettől. A kísértések jönni fognak, de ha őrködünk az ellenség felett, és megtartjuk az önuralom és tisztaság egyensúlyát, akkor a csábító lelkek nem vehetnek erőt rajtunk. Akik semmi olyat nem tesznek, amellyel saját magukra vonhatnák Sátán kísértéseit, azoknak lesz erejük szembeszállni velük.
 
Azok viszont, akik a gonoszság légkörét beengedik az életükbe, egyedül magukat okolhatják majd, ha legyőzetnek, és elvesztik az egyensúlyukat. Az embernek vigyáznia és szüntelenül őrködnie kell, hogy ne ejtsen ki olyan szót, vagy ne tegyen valami olyat, amely az emberek rosszallását vonhatja maga után. Krisztus követője őrködjön maga felett, és tartsa tisztán gondolatait, szavait és cselekedeteit! Legyen másokra felemelő befolyással! Élete tükrözze vissza az igazságosság Napjának fényes sugarait… A biztonság ára az örökös éberség!

Ellen White
Ellen White
Kevesen tudják, hogy Ellen White írásaiban a kegyelem szó (angol: grace) több mint 13 000-szer fordul elő. Ha azt vesszük, hogy életében hozzávetőleg 100 000 oldalt vetett papírra, akkor láthatjuk, hogy a szó igen fontos volt az írónő számára. Természetesen minden olyan részt, ahol a szó megjelenik, nem lehetett egy ilyen terjedelmű könyvben leközölni, azonban a legfelemelőbbek közül ki lehetett válogatni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket az év minden napján. Kívánságunk az, hogy minden olvasó érezze át a kegyelem szónak ne csak a jelentését, hanem mindazt, amit Isten ebben elhelyezett, vagyis tapasztalja meg az isteni kegyelmet a mindennapokban. Isten áldása nyugodjon az olvasón!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor