Ha megérint a szenttűz

„Felele János mindeneknek, mondván: Én ugyan keresztellek titeket vízzel, de eljő, aki nálamnál erősebb, akinek nem vagyok méltó, hogy sarujának kötőjét megoldjam: az majd keresztel titeket Szent Lélekkel és tűzzel.” (Lk 3:16)

Az ősi társadalomban bűn volt idegen oltáron áldozni, vagy a jóillattételhez idegen tűz lángját használni. Bennünket is fenyeget az a veszély, hogy a szentet összekeverjük a közönségessel. Hálaáldozatainkhoz az Istentől származó szent tüzet kell felhasználnunk. A Szentlélek inspirálja, tanítja, vezeti és mint biztonságos tanácsadó irányítja az embert. Ha hátat fordítunk Isten választottainak, akkor az a veszély fenyeget, hogy idegen istenektől kezdünk tudakozódni és idegen oltáron áldozunk…

A leghatásosabb igehirdetés sem fog semmit érni, ha a Lélek nem tanítja és világosítja meg a hallgatókat. Ha a Lélek nem munkálkodik az emberi eszközökben és azok által, akkor a Szentírás olvasása nem menti meg a lelkeket és nem formálja át jellemüket. A munkával kapcsolatos tervek és elgondolások, melyeket teljesítettünk, nem származhatnak olyan jellemből, mely saját magára irányítja a figyelmet. Az Ige hatalom, kard az emberi eszközök kezében; de csak a Szentlélek teszi hatékonnyá és újítja meg az értelmet.

„És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek.” (Jn 6:45) Isten gyújt fényt az emberi szívekben.

Megjegyzitek-e, szolgáló testvéreim, mennyire létfontosságú az, hogy felismerjétek: erőnk forrása Isten és a Vigasztaló Szentlélek? Hogy Isten olyan keveset tud tenni értünk, annak legfőbb oka az, hogy elfelejtjük: élő és ható erőnk csak a Szentlélekkel való együttműködésünkből származhat. (Manuscript Releases, 2. kötet, 45-46. oldal)

A Szentlélek folyamatos bepillantást enged a léleknek Isten dolgaiba. Az isteni jelenlét – úgy tűnik – a közelünkben időzik, s ha elménk fogadja, szívünk ajtaja pedig kinyílik előtte, akkor Jézus él majd bennünk. A Lélek ereje a szívet alakítja, az akaraterőt hit által Jézus felé irányítja és teljes függőséget alakít ki Isten iránt, hogy Ő tudja munkálni a cselekvést és a véghezvitelt is jó kedvéből. A Lélek akkor közvetíti Isten erejét, amikor az ember a kinyilatkoztatott igazsággal összhangban dönt és cselekszik. (Uo., 46. oldal)

Ellen G. White

Ellen White
Ellen White
Az Istennel való közösség elősegíti a jó gondolatokat, a nemes törekvéseket, az igazság tiszta megértését és magasztos tervek készítését. Azokat akik ilyen formán lelküket Istenhez kötik, Ő elismeri fiainak és lányainak. Ök, folytonosan, feljebb és feljebb emelkednek, Istent és az örökkévaló dolgodat világosabban látják, addig, amíg Isten őket is a világosság és a bölcsesség csatornájává tudja váltóztatni a világ számára.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video