BINEFACERE SĂNĂTOASĂ

Cel ce udă pe alții va fi udat și el.
Proverbele 11:25

Ascultă ediția audio aici.

Aveam nevoie de bunăvoința unei persoane pentru o problemă importantă, legată de misiune. Ne-am întâlnit, i-am spus despre ce era vorba, iar răspunsul:

– Stau rău cu timpul, nu mă pot implica!

L-am privit încă o dată înainte de a ne despărți și mi-am dat seama că de la ultima întâlnire tricoul i se deformase destul de mult!

Când aveam să-l mai întâlnesc pe omul acesta? Mi-am permis să-i spun că de la obezitate la diabet este doar un pas. Că în conformitate cu una din concluziile studiului Framingham, depășirea greutății cu doar 20% crește de câteva ori riscul unui infarct miocardic.

Și pentru că a început să fie interesat de subiect, am continuat spunându-i că după un calcul grosier, greutatea ar trebui să fie cu vreo câteva kilograme mai mică decât numărul de centimetri care sunt peste un metru înălțime. Apoi i-am vorbit despre un plan pentru înlăturarea celor 23 de kilograme în plus cam în 12 luni – vreo 500 de grame pe săptămână. Te cântărești la începutul săptă­mânii, apoi la jumătate, să vezi dacă nu trebuie cumva să mai renunți la niște calorii, și apoi la sfârșit de săptămână, să te bucuri de reușită.

Și pentru că nu s-a plictisit încă, i-am spus că în planul acesta sunt două lucruri foarte importante:

1. Mișcarea – 7.000–8.000 de pași pe zi într-un ritm energic (dacă nu sunt contra­in­dicații de la medic), așa încât să transpiri, să conversezi cu dificultate.

2. Apoi alimentația are un rol foarte important. Aportul caloric mai mare să fie dimineața. Între mese doar apă (suficientă), iar seara foarte puțin sau o idee foarte bună ar fi aceea a postului intermitent. Adică după masa de prânz, nu mai mănânci până dimineața următoare, cele 16-18 ore rămase fiind un ajutor valoros pentru organism.

Și, desigur, grijă la ce mănânci. Alimentele hipocalorice, o alimentație bazată pe plante sunt o bună alegere. Și peste toate este foarte importantă încrederea în Dumnezeu, Cel în care „avem viața, mișcarea și ființa”.

Când mi-am terminat pledoaria pentru sănătate, a urmat o întrebare:

– Cu ce doreați să vă ajut?

Și chiar a făcut-o!

Ajută astăzi pe cineva să fie mai sănătos și, într-un fel sau altul, „cel ce udă pe alții va fi udat și el”.

 

autor: Constantin Iosub

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video