PÂINE, NU PRĂJITURĂ

Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi!
Matei 6:11

Ascultă ediția audio aici.

Trăim într-o etapă a istoriei în care nu ne facem nicio grijă pentru hrană. Magazinele sunt pline de alimente. Nu ne pasă dacă plouă sau nu, dacă e soare sau nu, agricultura se descurcă bine. Ni se pare absolut normal să avem întotdeauna pâine pe mesele noastre. Am uitat ce ne povesteau părinții sau bunicii noștri, cum nu mai aveau pâine și așteptau să se coacă orzul, se uitau după nori, rugându-se să nu plouă, ca să poată secera. Am uitat că în trecut au fost de multe ori perioade de foamete și lipsuri și că s-ar putea ca acestea să se întoarcă. Am uitat că suntem dependenți de Dumnezeu pentru hrana noastră.

În Rugăciunea „Tatăl nostru”, Domnul Isus ne învață cum să ne rugăm. El ne sfătuiește să cerem pâinea de care avem nevoie în fiecare zi Celui care ne-a creat și cunoaște cel mai bine nevoile corpului nostru. Să cerem o hrană simplă și sănătoasă, nu complicată, rafinată, plină de zahăr și grăsimi, nesănătoasă. Să cerem pâine, nu prăjitură.

Tatăl nostru dorește să fim sănătoși. Dorim și noi acest lucru? Cerem ce trebuie?

Ellen White, în cartea Divina vindecare (pp. 283, 284), ne dă câteva sfaturi cu privire la pâine. Să nu fie făcută din făină albă, pentru că va fi lipsită de multe elemente nutritive, deci să folosim făina integrală. Să nu folosim bicarbonatul de sodiu la prepararea pâinii, pentru că nu este sănătos. Să nu folosim lapte la prepararea pâinii, pentru că ea nu se va păstra proaspătă atât de mult ca aceea făcută cu apă și va fermenta mai repede în stomac. Pâinile să fie mici, ca să poată fi bine coapte, astfel încât germenii din drojdie să fie distruși. Niciodată să nu consumăm pâinea caldă, proaspăt scoasă din cuptor, deoarece este greu de digerat. Ea poate fi consumată caldă doar dacă a fost făcută fără drojdie sau aluat fermentat. Pâinea coaptă de două ori, adică pâinea care după coacere se taie felii și apoi se rumenește ușor în cuptor, este unul din alimentele cel mai ușor de digerat.

Începând de astăzi, educă-ți gustul să accepte o pâine hrănitoare, integrală!

 

autor: Adina Morar

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor