CUIUL

Iată, și corăbiile, cât de mari sunt, și, măcar că sunt mânate de vânturi iuți, totuși sunt cârmuite de o cârmă foarte mică, după gustul cârmaciului.
Iacov 3:4

Ascultă ediția audio aici.

Benjamin Franklin, politician și savant american, spunea așa: „Din cauza unui cui, potcoava a fost pierdută. Din cauza unei potcoave, calul a fost pierdut. Din cauza unui cal, călărețul a fost pierdut. Din cauza unui călăreț, bătălia a fost pierdută. Din cauza unei bătălii, regatul a fost pierdut. Și toate acestea din cauza unui cui lipsă.” Parafrazându-l pe regele Richard al III-lea, ne trezim și noi adesea în situația de a spune: „Dau un regat pentru… un cui.” Când suntem bolnavi, am da un regat pentru a ne mai bucura de câteva zile de sănătate. Când suntem deprimați, am da un regat pentru a vedea luminița de la capătul tunelului. Când se îmbolnăvesc copiii, am da un regat pentru a-i vedea țopăind bucuroși. Abia când privim lucrurile de la coadă la cap, ne dăm seama că a lipsit un cui.

Ratăm, eșuăm, pierdem, greșim, din lipsa unor cuie pe care le-am pierdut din vedere. Dar oare care sunt acele cuie? Și cum ar fi să punem cuiul la locul lui, la timpul potrivit? Concret, să facem mișcare și să ne bucurăm de o bătrânețe activă, nu de una ramolită și tristă. Să mâncăm sănătos, iar hrana să ne fie medicament în loc să alergăm după rețete compensate. Să bem apă suficientă pentru ca organele să funcționeze optim și să nu ajungem să ne întrebăm de ce ne doare capul. Ce-ar fi să alegem un măr în locul unei napolitane, o vorbă de apreciere în locul unei critici, un hârleț în locul telefonului mobil, o plimbare în parc în loc de o sesiune de shopping, Biblia în locul unei cărți de psihologie, o bucată de pâine integrală în locul unei chifle albe și pufoase. Ce-ar fi să ne ocupăm mai întâi de cuie ca să nu ne trezim că pierdem regatul?!

Viața e făcută din lucruri mărunte și din pași mici. Important e să fim responsabili și să ne asigurăm că fiecare lucru din viața noastră e la locul lui. Un cui lipsă poate însemna un naufragiu! Dacă vrem să ajungem la destinație, să-I cedăm cârma lui Hristos și să-I cerem înțelepciune pentru a pune fiecare cui la locul lui.

Căutați să vedeți astăzi care sunt cuiele fără de care nu vă puteți continua călătoria.

autor: Anca Porumb

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor