ADEVĂRUL DIN INIMĂ

Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.
Exodul 20:16

Ascultă ediția audio aici.

Porunca a noua este, fără îndoială, una dintre primele porunci de care ne-au spus părinții noștri, pentru că ascunderea adevărului este una dintre primele ispite cu care ne confruntăm. Părinți și copii, deopotrivă, suntem în fiecare zi puși în situații în care pare mai ușor să rostim o minciună, decât un adevăr. Fie că este vorba de o apreciere falsă sau de o scuză inventată pe loc, multe din neadevărurile pe care le spunem par să ne facă bine și nouă, și celorlalți, fiind o modalitate politicoasă de a ieși din încurcături și necazuri. Prietenii nu vor lua în seamă toate cuvintele frumoase pe care le-am spus despre ei și nici nu vor afla că noi am gândit altceva, așa că în ochii noștri „micile minciuni cotidiene” devin încet parte din viață, nicidecum ceva care te face culpabil. Dar interdicția Scripturii este clară: fără minciună!

Pare absurd ca, după ce copiii noștri ne văd că folosim mici neadevăruri pentru a ieși repede din situații dificile, să ne supărăm că ei fac la fel în relația cu noi. Exemplul nostru este pentru ei motivația perfectă.

Porunca a noua nu oprește doar rostirea neadevărului în privința situațiilor de viață. Ea se referă în primul rând la felul în care vorbim despre ceilalți, la mărturia pe care o dăm despre ei sau „împotriva” lor. Ea oprește bârfa sub orice formă, calomnia și vorbirea de rău, semințe care nasc neîncredere, resentimente și chiar ură în inimile noastre și ale celor de lângă noi. De multe ori, copiii noștri află despre ceilalți doar lucrurile rele pe care noi le povestim despre ei, continuând să construiască de-a lungul a generații întregi zidurile începute de noi.

Mai este însă o formă de minciună de care ar trebui să îi ferim pe copiii noștri. În fiecare Sabat la biserică și în fiecare zi în familie, noi deschidem Scriptura și accentuăm lecțiile ei importante pentru noi. Dar dacă acele adevăruri nu se regăsesc în viața noastră, nu facem decât să îi învățăm pe copiii noștri să trăiască la fel ca noi: într-o iluzie de neprihănire tot atât de ineficientă ca frunzele de smochin cusute în Eden.

Dacă Dumnezeul nostru este adevăr, așa ar trebui să fim și noi, indiferent cât ar costa. Aceasta ne va face liberi și fericiți.

Doamne, fă ca buzele noastre să spună cuvinte frumoase și adevărate despre ceilalți, despre noi și despre Tine!

Alege astăzi să rostești adevărul prin puterea lui Dumnezeu!

autor: Adrian Neagu

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor