CENACLUL LUI ISUS

Să nu dați uitării primirea de oaspeți, căci unii, prin ea, au găzduit, fără să știe, pe îngeri.
Evrei 13:2

Ascultă ediția audio aici.

Știați că în limba latină cuvintele „ospitalitate”, „spital” și „azil” au o rădăcină comună – ospis – care înseamnă „oaspete”? În Orient sunt două responsabilități sacre încă din vremurile antice: ospitalitatea și onoarea familiei.

Arheologii apreciază că Cina a fost împărțită de Isus, în camera de sus, într-o clădire din Ierusalim numită mai târziu cenaclu (lat. cenaclum – „camera de sus”; de la cena – „cină”). Ce flacără arde în cenaclul familiei tale? Arde ospitalitatea în camera de sus a casei în care locuiești?

Alți specialiști consideră că evenimentul important al serbării Paștelui și al instituirii Cinei Domnului a avut loc în casa Mariei, mama lui Ioan Marcu. Această casă era situată în Orașul de Sus, cartierul oamenilor bogați din Ierusalim. În același loc s-ar fi adunat apostolii și la Cincizecime: „…erau toți împreună în același loc” (Faptele 2:1) sau când mijloceau pentru eliberarea lui Petru: „După ce și-a dat bine seama de cele întâmplate, s-a îndreptat spre casa Mariei, mama lui Ioan, zis și Marcu, unde erau adunați mulți laolaltă și se rugau” (Faptele 12:12). Maria pare să fi fost o femeie înstărită, întrucât avea o casă destul de mare ca să poată servi drept loc de adunare pentru prima comunitate creștină din Ierusalim. Ea s-a pus la dispoziția Domnului cu toată inima. Cel mai probabil că Isus și ucenicii au fost găzduiți de mai multe ori în casa Mariei. Prezența Mântuitorului în casa lor și-a pus amprenta asupra adolescentului Marcu. Ospitalitatea Mariei a însemnat primirea Străinului ceresc în casă și, mai ales, în viața ei și a tânărului Marcu. Un tânăr pe deplin atașat de Isus, pe care-L urmează oriunde! Un misionar câștigat pentru cauza lui Dumnezeu! Un evanghelist care consemnează în scris viața lui Isus!

Fii astăzi mâinile, picioarele și ochii lui Isus! Pune-ți o cameră din casa ta la dispoziția Sa!

autor: Daniel Nițulescu

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor