OSPITALITATE

Mai presus de toate, să aveți o dragoste fierbinte unii pentru alții, căci dragostea acoperă o sumedenie de păcate. Fiți primitori de oaspeți între voi, fără cârtire.
1 Petru 4:8-9

Ascultă ediția audio aici.

Este 14 februarie 2022. Împreună cu alte două persoane, sunt invitat la o familie de altă religie la care nu am mai fost niciodată. Este ora 13:00. Purtăm discuții frumoase și timpul trece. Vine ora mesei, așa că familia încălzește ceva rapid și ne invită la masă. Nu ne-am făcut planul să mâncăm împreună, dar pentru că atmosfera este deosebită și familia este foarte primitoare, am rămas.

La sfârșit m-am tot gândit la bunătatea și la ospitalitatea acestor oameni. Mi-am dat seama că dacă mesajele noastre de la amvon nu se transformă în fapte ca acestea, atunci nu ajută la nimic.

În februarie 2022, Rusia a declanșat un război în Ucraina. Refugiații din Ucraina au căutat loc de scăpare și în România. Mulți membri simt că dragostea în biserică s-a răcit, însă în urma unui apel pentru cazare, ajutor financiar și donații, observ că biserica este încă vie. Dorința oamenilor de a ajuta depășește cu mult estimările mele.

Ellen White spune că „îndemnurile acestea au fost în mod straniu neglijate. Printre cei care se pretind a fi creștini, adevărata ospitalitate este puțin practicată. Chiar între credincioșii noștri, prilejul de a dovedi ospitalitate nu e privit așa cum ar trebui, ca un privilegiu și o binecuvântare. Este prea puțină sociabilitate, prea puțină dispoziție de a face loc pentru încă doi sau trei la masa familiei, fără jenă sau fără a face paradă cu aceasta. Unii spun că «e prea mult necaz». N-ar fi bine dacă ați zice: «N-am făcut pregătiri speciale, dar vă invităm la ceea ce avem»? Oaspetele neașteptat apreciază invitația făcută cu plăcere mai mult decât orice pregătire complicată” (Mărturii, vol. 6, p. 343). Dragostea trebuie tradusă în fapte. „Când spiritul de ospitalitate moare, inima ajunge paralizată de egoism” (Căminul adventist, p. 447).

În societatea contemporană, accentul pus pe individualism ne-a făcut să ne închidem casele și inimile. Alege să mergi împotriva curentului și să-i arăți căldură celui de lângă tine, primindu-l în căminul și la masa ta!

autor: Alexandru Dobrin

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video