COMUNICARE

Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea și Prorocii.
Matei 7:12

Ascultă ediția audio aici.

Se spune că a fost odată o familie în care exista pace și înțelegere. Dar într-o seară s-a iscat o ceartă, în urma căreia cei doi au plecat supărați la culcare, în camere diferite. Dimineața următoare, soțul trebuia să se trezească devreme, lucru care nu se întâmpla de obicei. Cum nu conta prea mult pe ceasul deșteptător, căci i se mai întâmplase să nu-l audă, și cum dorea să rezolve cumva conflictul apărut între el și soția lui, s-a hotărât să o roage pe aceasta să-l trezească, deoarece ea pleca destul de devreme la serviciu. Așa că i-a scris un bilet și, în timp ce soția era la baie, i l-a pus pe pernă. Pe bilet scria: „Draga mea, te rog să mă trezești și pe mine la ora șase.” Mare i-a fost supărarea când s-a trezit aproape de ora nouă, în unduirea razelor soarelui. Spre surprinderea lui, a găsit pe pernă un bilet din partea soției pe care scria: „Dragul meu, trezește-te, e ora șase.”

Conflictele, diferențele de opinie, neînțelegerile sau alte dificultăți în relația de familie sunt inevitabile într-o lume a păcatului. Dar nu trebuie să ne temem de ele, pentru că orice conflict poate fi o treaptă de creștere. Binecuvântarea oricărui conflict este bucuria împăcării.

Dar cum să ne împăcăm? Sau cum să evităm conflictul? Secretul este un singur cuvânt: comunicare. O comunicare eficientă poate preveni conflictul, iar dacă s-a creat un conflict, tot comunicarea aduce împăcarea.

Specialiștii în comunicare spun că, pentru a avea un dialog eficient și pentru ca celălalt să înțeleagă corect mesajul, trebuie să ținem cont de următoarele reguli:

  1.  Alege timpul cel mai potrivit pentru a comunica!

  2.  Ascultă în mod activ pe tot parcursul conversației!

  3.  Dezvoltă un ton plăcut al vocii!

  4.  Verifică înțelegerea mesajului pe care l-ai transmis!

  5.  Fii clar, concis și specific!

  6.  Fii pozitiv!

  7.  Respectă opinia partenerului și fii empatic cu el!

  8.  Fii atent la mesajul nonverbal și paraverbal pe care-l transmiți!

  9.  Fii sensibil la nevoile partenerului!

10.  Dezvoltă-ți inteligența emoțională!

Cere astăzi înțelepciune de la Dumnezeu ca să comunici eficient și plin de empatie cu cei de lângă tine!

autor: Árpád Kovács

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video