CARACTERUL CONTEAZĂ

Așa încât să nu leneviți, ci să călcați pe urmele celor ce, prin credință și răbdare, moștenesc făgăduințele.
Evrei 6:12

Ascultă ediția audio aici.

Părinții își văd întotdeauna copiii într-o lumină specială. Vedem punctele lor forte, miracolul existenței lor, frumusețea abilităților lor și drăgălășenia bufoneriilor lor. Cel mai greu lucru pe care îl avem de făcut poate fi trimiterea copiilor în universul larg al școlii, deoarece știm că ceilalți nu îi vor vedea niciodată chiar la fel cum îi vedem noi.

Fiul meu este inteligent. A învățat să citească înainte de a împlini trei ani și putea număra până la 100 înainte de a merge la grădiniță. Ca mamă, eram mândră de micile lui realizări, așa că l-am trimis la școală sperând ca învățătoarea lui să vadă aceleași lucruri pe care eu le vedeam, în special inteligența lui.

Învățătoarea nu părea prea preocupată de abilitățile lui de a citi și a scrie. În schimb, am fost chemată în mod repetat la școală pentru aceeași problemă – nu era deloc atent când vorbea învățătoarea și nu voia să rezolve cerințele. Am crezut că este plictisit. Are nevoie de o provocare mai mare, mi-am spus.

Apoi am început să observ același comportament și acasă. Nu voia să mă ajute la treburile casei pentru că erau „prea plictisitoare”. Nu voia să-și facă tema de colorat de la școală, deoarece coloratul era „prea plictisitor”. Am ajuns să înțeleg destul de repede că lucrul care îl împiedica nu era inteligența, ci mai degrabă o trăsătură din caracterul lui care avea nevoie de niște efort.

Nu contează cât de inteligent este băiatul meu, dacă nu învață să muncească din greu. Nu contează cât de deștept este, atâta timp cât nu se ocupă și cu treburile mărunte, cu sarcinile zilnice care cizelează un caracter bine format.

Fericirea copiilor va fi determinată, în fond, de caracterul lor. Un om de o inteligență medie, dar muncitor va întrece un geniu leneș. O femeie amabilă cu capacități obișnuite va fi mult mai apreciată decât o egocentristă perfecționistă. Copiii noștri vor învăța să citească și să scrie, dar le va fi oare cizelat caracterul pentru provocările pe care le va aduce viața?

Tată, ajută-mă să îmi cresc copilul pentru a avea un caracter puternic, pentru ca alții să Te vadă în inima micuțului meu!

autor: Patty Froese Ntihemuka

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor