CĂSNICIA ESTE O ARTĂ

Să cunoaștem, să căutăm să cunoaștem pe Domnul! Căci El Se ivește ca zorile dimineții și va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primăvară, care udă pământul!
Osea 6:3

Ascultă ediția audio aici.

Căsnicia este o artă, trebuie să o creezi din nou în fiecare zi”, spunea cu fermitate Rabindranath Tagore. Iubirea nu se practică după ureche și nici nu ține de ochi frumoși. Necazul multor căsnicii începe chiar cu preconcepția că fiecare știe ce înseamnă să iubești. Iubirea se învață în umilință, recunoscând că știi prea puțin și că ai nevoie de Acela care n-a dezamăgit pe nimeni în dragoste, adică de Isus. Iubirea se învață din stângăcii, din rateuri, din secete și din ierni geroase. Este inevitabil ca, de-a lungul vieții, să trecem prin cele patru anotimpuri ale dragostei. Fiecare sezon are frumusețea lui, dar trebuie să fim atenți atât la seceta care poate apărea, cât și la gerul care ne dă târcoale.

În ce sezon te afli în căsnicia ta? Bate vântul, e soare, plouă, sau ninge și e rece?

Aș vrea să vorbim puțin despre simptomele răcelii în viața unui cuplu. Sunt semne care prevestesc iarna, doar că suntem prea preocupați de multele probleme cotidiene ca să observăm aceste simptome.

Deci, cum știi că intri în anotimpul friguros al relației tale?

– timpul petrecut împreună este tot mai rar și mai puțin calitativ;
– complimentele se transformă în reproșuri, critică sau chiar jigniri;
– dialogurile degenerează în certuri repetate;
– dispare sinergia și apare impunerea punctului de vedere;
– diferențele dintre cei doi nu se mai celebrează, ci devin ținte de atac;
– „noi” se aude tot mai rar, în schimb „tu” și „eu” devin refrene preferate;
– nu mai există planuri și scopuri comune, ci mai mult individualiste;
– scade interesul pentru a crește împreună; fiecare se dezvoltă separat;
– dispare intimitatea emoțională și se înmulțesc secretele. Limitele intimității personale sunt bine păzite și drastic sancționate în caz de trecere fără permisiune.

Așa cum ai observat, iarna nu vine fără să dea de veste. Ea vine fie că ne-o dorim, fie că nu. Uneori, ambii parteneri o invită, nefiind pregătiți să o preîntâmpine.

Vindecarea apare în funcție de felul în care cei doi folosesc altruist puterea miraculoasă a voinței și a sacrificiului personal. Există o putere imensă în dragostea jertfitoare. Dovada este Jertfa Supremă – Isus Hristos.

autor: Daniel Bota

Învățând să fim mai buni
Învățând să fim mai buni
Devoționalul principal al anului 2023 este scris de profesori, de pastori și de elevi din România,, care au gustat bunătatea lui Dumnezeu în familie și în sistemul adventist de educație. În fiecare dimineață, suntem invitați să îmbrățișăm umilința, răbdarea, dragostea și împreuna-simțire. În Hristos, putem învăța să fim buni unii cu alții. Până la urmă, aceasta este limba cerului!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor