„Vreau să fiu ca tine, tată!”

„Naomi a luat copilul, l-a ținut în brațe și a văzut de el.” (Rut 4:16)

Ascultă ediția audio aici.

Muzicianul american Harry Chapin lansa în 1974 piesa „Cat’s in the Cradle” [„Pisica e în leagăn”], o critică la adresa societății americane a anilor ’70.

Cântecul spune povestea unui tată care nu are niciodată timp pentru fiul său. Fiul acceptă cu tristețe aceste absențe, fără nicio obiecție, repetând mereu că, atunci când va crește, va fi ca tatăl lui. În cele din urmă, băiatul devine bărbat, iar tatăl are din ce în ce mai mult timp pentru el. Numai că fiul este acum mult prea ocupat pentru tatăl său (facultate, prieteni, o iubită, carieră) și, în cele din urmă, are chiar propriul copil. La sfârșitul cântecului, tatăl pensionar își dă seama cu stupoare că fiul său a devenit exact ca el și că un alt copil va fi neglijat.

Aceeași luptă, aceeași frământare, același dezechilibru al fiecărei generații: părinți prea ocupați cu munca pentru a petrece timp cu copiii lor, ca să transmită valori sau să fie modele.

Dacă nu avem timp pentru copiii noștri, atunci nu ar fi trebuit să luăm asupra noastră răspunderile unei familii, spune un gând inspirat (CA, p. 160).

Ar trebui să petrecem cât mai mult timp posibil cu copiii noștri, studiindu-le temperamentele și caracterul, pentru a le putea înțelege nevoile și primejdiile, îmbinând afecțiunea cu autoritatea, bunătatea cu restricțiile hotărâte. Ar trebui să ne împrietenim cu ei, să fim plăcuți, buni și plini de afecțiune, mergând cu ei la lucru și la joacă, câștigându-le încrederea. Iar dacă joburile ne fac aproape inutili familiilor noastre, ar trebui schimbate, astfel încât să nu fim împiedicați să petrecem timp cu ei, pentru că, neglijându-i, ne dovedim necredincioși sarcinii încredințate nouă de Dumnezeu (Ibidem, pp. 184–185).

Doamne, dă-ne în familiile noastre înțelepciunea de a ne lua timp unii pentru alții!

Provocare:

Fă-ți planul ca astăzi să petreci mai mult timp cu familia ta!

Ciprian Ciurea
Conferința Oltenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor