Două urechi

„Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie.” (Iacov 1:19)

Ascultă ediția audio aici.

Am ascultat o întâmplare povestită de un mare evanghelist despre o femeie care a învățat să aplice „principiul bananei” în relația cu fiica sa adolescentă. Ori de câte ori începeau să stea de vorbă, mama observa că fiica ei devenea tăcută și nu voia să spună ce avea pe suflet.

Într-o zi, femeia a luat o banană din bucătărie, s-a așezat lângă fiica ei și i-a pus o întrebare. În timp ce fata răspundea, mama a desfăcut banana și a luat o gură din ea. După ce a mestecat bine, i-a mai pus o întrebare și a mai luat o gură de banană. A procedat în felul acesta toată seara. Atunci a descoperit că fiica ei i-a vorbit deschis despre multe lucruri.

Ce se întâmplase? Mama a vrut să se asigure că avea să asculte după fiecare întrebare pe care o punea. Nu s-a grăbit să comenteze sau să critice în timp ce fiica ei îi răspundea. „Principiul bananei” înseamnă să îți iei timp să asculți. Cei mai mulți se gândesc numai la ei înșiși. Preocuparea lor este mai mult să spună ce gândesc decât să asculte cu atenție răspunsul.

Când eram copil, un vecin îmi spunea că de aceea avem două urechi și o singură gură – ca să ascultăm dublu decât vorbim.

Una dintre bătăliile adulților este legată de ascultare și vorbire. Esența creștinismului este preocuparea pentru ceilalți. De aceea, nu poți afla ce este în sufletul cuiva dacă vorbești tot timpul. Dragostea le oferă altora libertatea de a-și împărtăși gândurile și sentimentele cele mai intime.

Nu poți iubi dacă nu cunoști și nu poți cunoaște dacă nu îți iei timp să asculți. Așadar, du-te, ia o banană, desfă-o de coajă, pune o întrebare și apoi ia o gură din banană! Ascultă cu toată inima și cu amândouă urechile!

Doamne, dă-ne dragostea de a-i asculta pe semenii noștri fără să îi judecăm și fără să îi criticăm!

Provocare:

Pune-ți astăzi deoparte un timp în care să asculți pe cineva fără să critici sau să spui povestea ta grozavă!

Daniel Oncea
Conferința Muntenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor