Sărutul cuvintelor

„Un răspuns bun este ca un sărut pe buze.” (Proverbele 24:26)

Ascultă ediția audio aici.

Tot mai multe familii se destramă în zilele noastre și aleg să umple sălile tribunalelor căutând să divorțeze. Printre motivele cel mai des invocate pentru această decizie radicală enumăr următoarele: infidelitatea, nepotrivirea de caracter, abuzul sau intervenția rudelor în viața de familie. Mai nimeni nu amintește principala cauză din care derivă toate aceste efecte enumerate anterior și care este, surprinzător sau nu, comunicarea.

În Judecătorii 14–16 ne sunt prezentate câteva din deciziile lui Samson. Una dintre acestea este alegerea unei soții din rândul filistenilor. Argumentul cu care a venit în fața părinților lui ca să îi facă să accepte această alegere era categoric: „Iami-o, căci îmi place” (Judecătorii 14:3). În procesul acesta de obținere a mâinii celei care urma să-i devină soție, Samson întâmpină un obstacol: un leu mugind care este imediat sfâșiat de puternicul nostru erou. Ba mai mult, chiar din trupul leului Samson obține ulterior miere, pe care o împarte cu părinții lui. Mai apoi, în bucuria ospățului dat de noul mire pentru soția lui, le spune invitaților o ghicitoare și pune un pariu cu aceștia. Aparent, nimic nu anunța problemele ce aveau să urmeze după această provocare, însă Dumnezeu știa acest lucru și mai știa încă cineva, chiar Samson (Judecătorii 14:4).

Sunt multe de adăugat referitor la parcursul acestui personaj de la naștere până la moarte, dar o problemă pe care o putem sesiza la el este lipsa comunicării. Diagnosticul final în dreptul lui Samson ar suna în felul următor: tăcea când trebuia să vorbească și vorbea când trebuia să tacă. Dacă ar fi folosit cuvintele potrivite în dreptul părinților și soției lui, ar fi fost asemenea unui sărut dulce dat acestora, iar viața lui ar fi cunoscut un alt parcurs. Cu toate acestea, tot cuvintele pline de umilință sunt cele care l-au salvat pentru viața eternă (Judecătorii 16:28; Evrei 11:32), însă potențialul lui Samson era mult mai mare decât ce a demonstrat.

Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur!

Provocare:

Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

Tiberiu Iordan
Conferința Muntenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video