Tăria capului limpede

„Tatăl lui Samson s-a coborât la femeia aceea. Și acolo Samson a făcut un ospăț, căci așa făceau tinerii.” (Judecătorii 14:10)

Ascultă ediția audio aici.

Multe aspecte pot fi surprinse din viața lui Samson. De la rolul special primit din partea lui Dumnezeu până la deciziile sale catastrofale. A fost și va rămâne un model de „așa nu” în multe aspecte ale vieții juvenile. Nu este nevoie să trecem prin labirintul durerilor cauzate de plictiseală și plăcere pentru a ne bucura de întoarcerea „victorioasă” din finalul vieții. Putem păstra vederea fără a ne compromite integritatea fizică și morală.

Remarcabil este Manoah, tatăl lui Samson. Conștient de valorile sacre și învățătura morală, încearcă să zădărnicească intențiile lui Samson de a se căsători cu o filisteancă. Eforturile sunt zadarnice. El nu se impune și nici nu obligă. Este fantastică puterea acestui părinte de a conjuga valorile cu alegerile dezordonate ale fiului său. Asistă poate neputincios sau poate printr-o decizie calculată la petrecerea lui Samson. El este prezent acolo, alături de fiul său, unde nu ar fi dorit să fie. Atenționează prin prezența sa că îi pasă. În acest caz, Manoah este purtătorul unui cap limpede.

Deși este tulburat de decizia fiului său, are puterea să se sustragă presiunii. Este capabil să-și măsoare pașii. Nu este de acord cu ce face Samson, dar nu-l poate abandona sorții. Prin puterea exemplului său, rămâne un model de influență pentru cei tulburați de alegerile tinerilor.

La fel ca Samson, întotdeauna ne vom confrunta cu alegeri incomode făcute de copii sau tineri. Cere-I lui Dumnezeu să-ți ofere puterea limpezimii! Roagă-te pentru eliberarea minții de prejudecăți! Ai nevoie azi de o minte matură și limpede.

Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. Mai mult decât orice, e nevoie de oameni care le pot transmite celor din jur, prin prezența lor, mesajul simplu că le pasă de ei.

Provocare:

Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

Doru Parașcineț
Conferința Transilvania de Nord

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor