Prețul jertfelor

„Căci bunătate voiesc, nu jertfe, și cunoștință de Dumnezeu mai mult decât arderi-de-tot!” (Osea 6:6)

Ascultă ediția audio aici.

Pentru perioada Vechiului Testament, evreii aveau cea mai rațională și mai blândă religie. Când spun blândă, mă gândesc inclusiv la legile care cereau moartea unui om care încălca prevederile legii lui Dumnezeu. Fiecare păcat avea un preț, iar pentru cele mai grele păcate se impunea pedeapsa capitală. Multe din religiile popoarelor din jurul lor prevedeau jertfe umane nu din motive punitive, pentru a executa o sentință, ci pentru a intra în grațiile zeului lor. Conceptele religiei evreilor erau mult mai blânde și mai pline de dragoste. Totul părea construit perfect pentru salvarea omului care greșește. Numai că au ajuns să creadă că păcatul poate fi plătit cu jertfe de animale, excluzând pocăința ce trebuia să însoțească jertfa. În acest context, Dumnezeu denunță sistemul jertfelor, care fusese instituit chiar de El, pentru că nu mai aducea eliberarea de păcat. Adevărata eliberare de păcat vine numai din cunoașterea lui Dumnezeu. Textul de astăzi, care apare la sfârșitul perioadei veterotestamentare, pune bazele unei religii superioare. Acesta păstrează esența celei dinaintea ei, dar aduce mai multă eficiență în ce privește transformarea individului. Îndurarea, sau bunătatea, este religia practică, cunoștința de Dumnezeu este călăuza bunei purtări. Lipsită de aceste două elemente fundamentale, religia tinde să fie doar o formă goală și ajunge în dizgrația divină.

Gândindu-ne la prețul religiei noastre, suntem ispitiți să acceptăm un gând care spune: „Păzesc Sabatul, dau zecime, am o dietă biblică, nu fur, nu omor etc.” Foarte bine! Dar insuficient! Hai să mai adăugăm și bunătate pe lângă toate acestea! Este voința declarată a lui Dumnezeu.

Doamne, azi mă rog pentru tinerii care sunt copleșiți de păcatele lor!

Provocare:

Pune bunătatea înaintea regulilor! Ori de câte ori vei fi ispitit astăzi să acționezi cu violență când cineva nu respectă regulile, alege să unești cu dreptatea dragostea, mila și bunătatea!

Rubin Atomei
Conferința Moldova

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video