Hai afară din chilie!

„Eu sunt Ușa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mântuit.” (Ioan 10:9)

Ascultă ediția audio aici.

Puține personalități ale lumii au produs în societate un cutremur atât de mare ca acela produs de Martin Luther. Preacuvios și prea preocupat de el însuși în prima parte a căutării lui, Luther a devenit un singuratic. În sfera eului său nu mai încăpea nimic: nu încăpeau nici ceilalți, nu încăpea nici Dumnezeu. El își era singurul lui proiect, singurul lui locuitor. Eul propriu pârjolise totul în jur. Religia devenise materia primă a unor ambiții private, toți ceilalți deveniseră adversari sau unelte, viața nu mai era trăită decât ca o mare ocazie pentru un cult egolatru. Dacă Luther ar fi rămas printre sihaștri, ar fi fost probabil încă un anonim din mulțimea de oameni care s-au perindat pe acest pământ.

„Când credea că totul este pierdut, Dumnezeu i-a trimis un prieten și un ajutor. Piosul Staupitz i-a luminat mintea lui Luther în ce privește Cuvântul lui Dumnezeu și l-a îndemnat să-și întoarcă privirea de la el însuși […]. «În loc să te chinuiești din cauza păcatelor tale, aruncă-te în brațele Răscumpărătorului. Încrede-te în El, în neprihănirea vieții Lui, în moartea Lui ispășitoare. […] El S-a făcut om ca să-ți asigure favoarea divină. Iubește-L pe Acela care te-a iubit mai întâi.» […] Astfel i-a vorbit acest sol al milei. Cuvintele lui au făcut o impresie adâncă asupra minții lui Luther. După multe lupte cu erori îndelung cultivate, a ajuns în stare să înțeleagă adevărul și peste sufletul lui tulburat a venit pacea” (TV, p. 101).

Staupitz i-a deschis „Ușa” pe care nimeni n-o mai putea închide (Apocalipsa 3:8). Întunericul gros din chilie, cu toată suferința pe care o produce însingurarea, avea să fie străpuns pentru totdeauna de lumina credinței. Așezat în planul divin, Staupitz, prin măiestria lui, a permis ca această lumină să se propage spre alții prin faptul că i-a oferit lui Luther, pe lângă pelerinajul spre cetatea sfântă, amvonul și catedra lui. Ce a urmat a fost răsunător!

Hai, deschide-i tânărului „Ușa”! În loc să-l așezi „în chilie” și să-i expui delicatețile tale satirice și dogmatice, mai bine, cu simpatie, formează un slujitor!

Roagă-L pe Dumnezeu să scoată lideri potriviți la momentul potrivit!

Provocare:

Cheamă-i pe tineri să simtă gustul mântuirii slujind!

Ionuț Pop-Coman
Conferința Transilvania de Nord

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor