A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

„Evanghelia aceasta a Împărăției va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârșitul.” (Matei 24:14)

Ascultă ediția audio aici.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Statele Unite ale Americii se confruntau cu două provocări religioase importante: deismul (credință sceptică ce respinge creștinismul, cu minunile și revelația sa supranaturală) și expansiunea rapidă a Vestului (zona proaspăt colonizată, a cărei barbarie trezea temerile cetățenilor americani). În fața unor astfel de amenințări, Statele Unite au trecut prin cea mai mare redeșteptare religioasă din istoria lor.

A doua mare trezire (cca 1795–1835) a început în 1794, cu inițiativa lui Isaac Backus (pastor baptist), numită „Concert of Prayer” („Acțiunea Comună de Rugăciune”). Pastorul a făcut apel la rugăciune către pastorii și slujitorii din toate confesiunile. Bisericile au pus deoparte fiecare zi de luni pentru rugăciune și, la scurt timp, a urmat o înviorare în Noua Anglie ce a durat zece ani. Numărul membrilor bisericilor a crescut semnificativ, iar prezența la biserică a crescut de la 40% la 70%. Creștinismul a adus o renaștere în viața națiunii. Alexis de Tocqueville, un călător francez renumit, declara că „nu există o altă țară în toată lumea în care religia creștină să aibă o influență mai mare asupra sufletelor oamenilor ca în America”. Dumnezeu parcă pregătea noua națiune pentru mișcarea de așteptare a revenirii lui Hristos. Mișcarea millerită a fost apogeul celei de-a doua mari treziri. Dar această trezire a devenit un fenomen mondial și s-a întemeiat pe profeția biblică. Fiecare om părea că este atins de febra mileniului. Atât de mulți L-au așteptat pe Hristos să vină în 1844, încât Ellen White își amintește de acel an ca fiind „cel mai fericit an din viața mea” (1MB, p. 50).

Mesajul Evangheliei a fost dus în toate centrele misionare din lume. În această perioadă, conștiința nevoii de misiune a străbătut atmosfera religioasă americană la un nivel fără precedent.

Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să simți astăzi puterea cuvântului Său!

Provocare:

Fă-i cadou unui tânăr o carte cu biografia unuia dintre pionierii adventiști de ziua a șaptea!

Daniel Toma
Conferința Transilvania de Sud

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor