Capcanele disciplinării

„Dar împăratul a zis: «Să se ducă în casa lui și să nu-mi vadă fața.» Și Absalom s-a dus în casa lui și n-a văzut fața împăratului.” (2 Samuel 14:24)

Ascultă ediția audio aici.

Pentru părinți, aplicarea disciplinei comportă de multe ori riscul de a cădea în capcane diametral opuse: fie să considere disciplina o inițiativă arhaică, menită să distrugă personalitatea copilului, așa că nu mai este de actualitate, fie să devină exprimarea unei forme de dominare agresivă, în care abuzul să ajungă o parte integrantă a educației. Ce ai fi făcut în locul lui David? Pus în fața unei realități complicate, ca aceea în care Amnon este ucis de Absalom ca răzbunare pentru ce îi făcuse lui Tamar, David se trezește într-o situație fără ieșire ca părinte: dacă ar fi acționat ferm pentru disciplinarea lui Absalom, aceasta i-ar fi creat imaginea unui părinte părtinitor (lui Amnon nu-i făcuse nimic) sau i-ar fi atras reproșurile copiilor pentru abateri similare ale lui; dacă ar fi tăcut și ar fi evitat o acțiune hotărâtă, intra în contradicție cu ceea ce era chemat să facă în dreptul altora în fiecare zi. Ce era de făcut? Înghițindu-și emoțiile, David a adoptat tactica pedepsirii prin indiferență și distanțare, ca singura metodă de a dezaproba abaterea lui Absalom. Avea să descopere mai târziu că această metodă nu a dat roade, ba chiar a dus la o revoltă mult mai gravă decât faptele din trecut.

Provocarea de a disciplina implică riscuri atât de mari, încât singurul model sigur la care să ne raportăm ar trebui să fie Dumnezeu. Exprimarea dragostei îmbinată cu o disciplinare bine intenționată a fost modelul pedagogic preferat de Dumnezeu: „Vă rog, nu-i corectați pe copiii voștri cu mânie. Acesta este timpul cel mai important când trebuie să acționați cu umilință, răbdare și rugăciune. Apoi, să îngenuncheați împreună cu copiii și să-I cereți iertare Domnului. Căutați să-i câștigați pentru Hristos prin manifestarea bunătății și a iubirii, și veți vedea că o putere mai înaltă decât cea pământească va coopera cu eforturile voastre” (ÎC, p. 178).

Doamne, ajută-ne să vorbim, să iubim, să disciplinăm și să corectăm așa cum o faci Tu!

Provocare:

Caută astăzi să vorbești cu cineva drag care a gustat din disciplinarea aplicată de tine și discută despre aceasta, asigurându-te că a înțeles intenția și a simțit dragostea ta!

Felix Mușat
Conferința Muntenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor