Dreptul de proprietate

„Să nu furi.” (Exodul 20:15)

Ascultă ediția audio aici.

Este o afirmație atât de simplă și de directă, încât nu are nevoie de explicații complicate. Dumnezeu, marele dătător, proprietarul tuturor lucrurilor și ființelor, este interesat ca noi să avem o concepție sănătoasă despre ce ne-a fost dat spre administrare. A lua ceea ce Dumnezeu nu ți-a îngăduit să obții prin munca de fiecare zi este deci, din perspectiva aceasta, o lipsă a încrederii în El, o desconsiderare a capacității Sale de a-ți purta de grijă, dar și o lipsă de înțelegere corectă a nevoilor și posibilităților tale.

Dumnezeu ne scoate în cale ocazii și pune înăuntrul nostru înțelepciunea de a putea să ne câștigăm în mod cinstit pâinea cea de toate zilele, de a putea ajuta la înaintarea Evangheliei și de a-i putea ajuta și pe cei aflați în dificultate.

Ca părinți, avem datoria de a fi un exemplu de onestitate în toate relațiile noastre pentru a-i obișnui pe copiii noștri cu un astfel de mod de viață. Cel mai mic exemplu de necinste, cel mai banal sfat care încurajează desconsiderarea principiilor biblice despre corectitudine sunt o invitație la călcarea acestei porunci.

„Să nu furi” înseamnă însă să ai așteptări realiste de la copiii tăi, așteptări care să nu îi împingă să obțină nota sau premiul sau poziția pe care le-ai cerut cu insistență să le obțină. Înseamnă să accepți că uneori nu pot, că alteori nu vor să fie proiecția propriilor tale visuri realizate sau irosite.

„Să nu furi” implică să îi înveți să respecte proprietatea intelectuală, chiar dacă tu ai trăit într-o vreme în care se spunea că proprietatea este „colectivă”. Înseamnă să îi încurajezi să își facă singuri temele pe care le-ar putea copia de pe internet și să nu pretindă că informațiile găsite în ultima carte sunt creația lor, chiar dacă aceasta i-ar face să se simtă mai grozavi sau mai apreciați. Și, ce este cel mai important, tu însuți să le fii un exemplu în respectarea proprietății celuilalt.

Doamne, învață-ne să ne încredem în Tine atât de mult, încât să ne ferim de tot ce Tu nu ne îngădui să avem!

Provocare:

Există ceva din ce ai care nu îți aparține? Cere-I lui Dumnezeu putere să renunți chiar astăzi la tot ce nu este al tău!

Adrian Neagu
Editura Viață și Sănătate

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video