Construirea sau ipotecarea viitorului

Uitând ce este în urma mea şi aruncându-mă spre ce este înainte… (Filipeni 3:13)

Ascultă ediția audio aici.

Frank Crane (1861–1928), pastor prezbiterian, prezentator, conferențiar, cronicar și autor a scris El Credo del Necio [Crezul nebunului], ca o denunțare a celor care idolatrizează prezentul, fără a se gândi la viitor: „Ei cred în prezent. Cred că poftele au fost făcute pentru a fi satisfăcute, nu controlate. Cred în distracție, motivând că tânăr ești doar o dată. Cred că pot să pună ipotecă pe viitor în schimbul prezentului…”

Despre prezent, Pavel spune tocmai contrariul: ce am de făcut astăzi este urgent și sunt responsabil și consecvent. Prezentul este examinare, reflecție; în același timp, creez, proiectez, acționez. Așa cum spune versetul de astăzi: privind înapoi, uit toate aspectele negative ale trecutului; privind înainte, văd și proiectez posibilitățile pe care mi le oferă viitorul.

Apostolul recunoaște cu umilință că nu a atins mereu perfecțiunea, așa că trecutul a fost dezamăgitor, motiv pentru care vrea să îl uite, nepermițând ca experiențele frustrante pe care le-a trăit să îl condiționeze, să îi aducă amărăciune și să îl facă incapabil de a merge înainte. Trebuie să evităm să ne martirizăm, înăcriți de ceea ce am făcut sau de ceea ce nu am făcut, de ceea ce am pătimit din cauza altora în trecut. Întâmplările nefericite, eșecurile, greșelile trecutului care au rămas în urmă nu trebuie să fie un balast pe care să îl cărăm după noi. Hristos spune: „Oricine pune mâna pe plug şi se uită înapoi nu este destoinic pentru Împărăţia lui Dumnezeu” (Luca 9:62). Suntem bărbați noi, femei noi, cu planuri noi, cu forțe proaspete și cu o și mai mare încredere.

Preocuparea cu privire la ce ne stă înainte este un act de speranță și de încredere în viitor; înseamnă a vedea în mod pozitiv viitorul, fără temeri și presimțiri rele. Înseamnă a vedea noi providențe care deschid drumul către perfecțiune și către prelungirea harului sfințitor; înseamnă oportunitate, ocazie, conjunctură sau circumstanțe favorabile; înseamnă a începe din nou, cu o nouă viziune, cu o nouă consacrare, o nouă comuniune cu Hristos, o nouă dragoste și o nouă credincioșie, toate datorate regenerării produse de Duhul Sfânt.

Să nu ne abatem astăzi de la scopul nostru de a-L urma pe Isus. El ne va călăuzi.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor