Rodul perseverenței

Să nu obosim în facerea binelui, căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală. (Galateni 6:9)

Ascultă ediția audio aici.

Pe 6 ianuarie 1982, un juriu a atribuit Premiul Nadal, cel mai mare premiu pentru literatură decernat în Spania, lui Carmen Gómez Ojea, o scriitoare de 36 de ani, căsătorită, mamă a cinci copii și casnică, licențiată în filologie romanică și colaboratoare a mai multor jurnale și reviste. Cu numai câteva zile înainte, obținuse un alt premiu, pentru proză scurtă: Premiul Tigre Juan de Oviedo. Se mai prezentase la alte trei concursuri, fiind premiată la două dintre ele. Nu disperase și se prezentase, de-a lungul timpului, la numeroase concursuri. Atitudinea ei perseverentă a adus roade mai târziu. Dar ea nu este singurul caz datorită căruia putem face elogiul perseverenței și curajului. Simfonia a V-a de Bruckner a fost compusă în 19 ani. Pentru astfel de oameni nu există loc și timp de distracție. Perseverența, capacitatea de a încasa aparentele eșecuri, darul de a nu pierde speranța în mijlocul dificultăților aduc adesea, după cum spune și versetul, o recoltă plină de satisfacții.

Prea adesea, răbdarea și perseverența au fost considerate virtuți pasive: să poți suporta și tolera adversitățile vieții fără să te plângi, să înduri, să suferi, să te resemnezi. Dar aceste virtuți au o componentă activă foarte importantă: constanța, puterea, hotărârea, curajul, așteptarea activă. În Evanghelia după Matei, o anumită propoziție se repetă în două ocazii: „Cine va răbda până la sfârşit va fi mântuit” (Matei 10:22). Termenul grecesc folosit pentru „a răbda” este hupomeinas, care are un larg spectru de semnificații, printre care: „a aștepta pe poziții”, „a supraviețui atacului”, „a întreprinde”, „a se opune la”, „a îndrăzni”. Cât despre textul din Apocalipsa 14:12, mai cunoscut adventiștilor: „Aici este răbdarea sfinţilor, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Isus”, termenul grecesc tradus prin „răbdare” este un substantiv cu aceeași rădăcină ca a termenului hupomeinas, care înseamnă „perseverență”, „răbdare”, „persistență”, „așteptare”.

În vremuri de instabilitate ideologică, atunci când eşti în pericol să-ţi pierzi identitatea, în vremuri de dezertare, de oportunism religios și de pragmatism interesat, când este normal „să îți faci un loc sub soare”, în vremuri de letargie pentru creștini, cauzate de o îndelungă așteptare, Dumnezeu ne cere să avem puterea, hotărârea de a persevera pentru că foarte curând „vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală”.

Să perseverăm astăzi în a deveni creștini mai buni. Să nu ne descurajăm. În curând vom avea satisfacția de a vedea rezultatele.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video