Cuvântul lui Dumnezeu nu este înlănțuit

Pentru… [Evanghelie] sufăr până acolo că sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat. (2 Timotei 2:9)

Ascultă ediția audio aici.

Biserica adventistă spaniolă din Valladolid se află pe strada Lope de Vega, chiar lângă cea care a fost clădirea Sfintei Inchiziții și foarte aproape de „locul de ardere”, locul unde erau executați condamnații la moarte, la poarta Del Campo, astăzi piața Zorrilla. Acolo, la 8 octombrie 1559, a avut loc o ardere pe rug, în prezența regelui Felipe al II-lea și a mii de martori. A fost executat guvernatorul orașului Toro, don Carlos de Seso, unul dintre primii reprezentanți ai protestantismului castilian. De origine italiană, probabil că primise credința evanghelică la Napoli, în grupul umanistului Jean Valdes. În timpul celebrului proces inchizitorial împotriva arhiepiscopului și a primatului Spaniei, Bartolomé Carranza, cel care îl denunțase a fost și el închis și apoi judecat de Inchiziția de la Valladolid. Înainte de a muri pe rug, notarul Inchiziției a înregistrat mărturia primatului, somat să se lepede de credința sa luterană: „Afirm și conchid că mă încred numai în El, că Îl slăvesc, că mă ține în brațele Sale și că este singura mea comoară; și, cu mâna la brațul Lui preasfânt, mă voi bucura, prin meritul sângelui Său, de făgăduințele făcute aleșilor Săi. De aceea nu vreau să mor renegându-L pe Isus Hristos” (Jose Ignacio Tellechea Idigoras, El arzobispo Carranza, pp. 147–148).

Deși inchizitorul general Fernando de Valdes a oprit răspândirea Reformei protestante în Spania, în secolul al XVI-lea, Cuvântul Domnului nu a putut fi nici înlănțuit, nici ars pe rug. Biblia apărea în Indexul cărților interzise din 1551, însă continua să fie introdusă pe furiș în țară, datorită unor colportori ca Julian Hernandez și Julianillo, ascunsă pe fundul dublu al butoaielor cu vin aduse din Europa Centrală. Spania nu a fost ținută departe de speranța Scripturilor! Așa se face că astăzi, pe aceeași stradă care altădată fusese o zonă a terorii, se proclamă cu fervoare apropiata revenire a lui Isus în această lume.

Nimic nu poate înrobi Cuvântul Său! „Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat” nici atunci când închisorile și lanțurile doresc să îl împiedice să intre în inimi.

Lăsați ca puterea Cuvântului să ne dea orientarea, atitudinea, puterea și curajul de care avem nevoie pentru a fi stăpâni pe viața noastră.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor