Nevasta lui Ieroboam

Şi Ieroboam a zis nevestei sale: „Scoală-te, te rog, şi schimbă-ţi hainele, ca să nu se ştie că eşti nevasta lui Ieroboam, şi du-te la Silo. Iată că acolo este Ahia, prorocul; … Când a auzit Ahia vuietul paşilor ei în clipa când intra pe uşă, a zis: „Intră nevasta lui Ieroboam; pentru ce vrei să te dai drept alta? (1 Împăraţi 14:2,6)

Autorul Jackson Brown Jr. spunea: „Caracterul nostru este reprezentat de ceea ce facem când credem că nu ne vede nimeni.” Cât de adevărate sunt cuvintele lui! Adevăratul caracter al unui om poate fi ascuns de ochii semenilor, dar este descoperit înaintea lui Dumnezeu.

Septuaginta, în cartea a III-a a Regilor, vorbește despre ocazia în care Șișac, împăratul Egiptului, a dat de nevastă lui Ieroboam pe Ano, fiica cea mare, care-i naște acestuia un fiu pe nume Abiia. Sunt singurele informații despre această împărăteasă a lui Israel, cunoscută în cartea Împăraților ca fiind „nevasta lui Ieroboam”. Cu toate că are o biografie necunoscută, istoria ei rămâne vie în rândurile creștinilor prin experiența tristă petrecută la Silo. Fiul ei cel mare, moștenitorul tronului, era grav bolnav. Ce trebuia făcut acum? „Scoală-te, te rog”, a spus împăratul nevestei lui, „și schimbă-te, ca să nu fii recunoscută.” Ce idee despre Dumnezeul cel viu aveau împăratul și nevasta lui. Trăiau cu impresia că-L puteau păcăli pe Dumnezeu doar schimbându-și hainele!

Era convinsă că nimeni nu o poate recunoaște, însă Ahia a zis: „Intră nevasta lui Ieroboam; pentru ce vrei să te dai drept alta?” Această femeie și-ar fi dorit în acel moment să fie pe placul lui Dumnezeu, dar să-și păstreze viața ei idolatră. Recurge la această metodă des întâlnită între creștini; o schimbare doar de formă, păstrând fondul. Prea des oamenii vor să pară ceea ce nu sunt și obișnuiesc să prezinte înaintea Celui Veșnic doar o formă de evlavie. Finalul unei astfel de vieți duplicitare este unul amar și trist.

Astăzi, tu cum vii înaintea lui Dumnezeu? Ești conștient că El cunoaște totul despre tine? Pentru ziua de azi, schimbă-ți inima, nu doar hainele. Nu încerca să pari mai drept, mai bun sau mai credincios; fii mai drept, mai bun, mai credincios, fii mai aproape de Dumnezeu. Spune-I astăzi Lui: „Așa cum sunt, eu vin la Tine!”

Claudiu Țepuș, pastor, Conferința Muntenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video