Sulamita

„Am căutat noaptea în aşternutul meu, am căutat pe iubitul inimii mele; l-am căutat, dar nu l-am găsit… M-au întâlnit păzitorii care dau ocol cetăţii; … Abia trecusem de ei şi am găsit pe iubitul inimii mele. L-am apucat şi nu l-am mai lăsat …” (Cântarea cântărilor 3:2-4)

În Cântarea cântărilor sunt prezentate, pe lângă bucuriile căsătoriei, şi câteva dintre problemele care apar în cadrul acesteia. Solomon şi Sulamita se pare că au avut perioade de neînţelegere şi tensiune.

Capitolele 3:1-5 şi 5:2-8 sunt două episoade care pot fi mai bine înţelese ca fiind vise, deoarece:

1) De fiecare dată Sulamita experimentează simţământul că şi-a pierdut iubitul, o căutare frenetică, plină de nelinişte şi întristare;

2) Schimbările rapide sunt frecvente în vise;

3) Este puţin probabil ca regina să fi pornit singură, noaptea pe străzile cetăţii, în căutarea regelui, sau că aceasta ar fi fost atacată de străjeri.

Îngrijorarea şi neliniştea cu privire la relaţiile cu cei din jur ne tulbură somnul ori ne produc vise. Visele Sulamitei sugerează sentimente de îngrijorare cu privire la viitorul ei alături de Solomon. Ea simte o înstrăinare între ei. Repetarea expresiei „iubitul inimii mele” poate transmite tocmai disperarea şi teama legate de o eventuală despărţire.

Chiar în cazul relaţiilor bune, neînţelegerile şi diferenţele de opinii sunt inevitabile, dar înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu ne fac în stare să depăşim piedicile care tind să ne despartă şi să clădim căsnicii adevărate. Profetul Domnului spune: „Chiar dacă se ivesc greutăţi, necazuri şi descurajări, nici soţul, nici soţia să nu nutrească gândul că unirea lor a fost o greşeală sau o dezamăgire. Luaţi-vă hotărârea de a fi tot ce este cu putinţă unul pentru celălalt.” (Divina vindecare, cap. „Întemeietorii familiei”, paragraful 17)

Slăbiciunea emoţională şi psihologică limitează exprimarea liberă a dragostei necondiţionate. Totuşi, ea reprezintă un ideal pentru care putem să luptăm. Sulamita a ales să lupte cu toată puterea ei pentru această iubire. Şi a câştigat. Iar răsplata victoriei ei a fost o dragoste fără limită din partea soţului ei. Luptă şi tu azi pentru iubire! Domnul să-ţi dea izbândă!

Valentin Petreacă, pastor, Conferinţa Oltenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video