Saul

Samuel a zis lui Saul: „Pentru ce m-ai tulburat chemându-mă?” Saul a răspuns: „Sunt într-o mare strâmtorare: filistenii îmi fac război, şi Dumnezeu S-a depărtat de la mine; nu mi-a răspuns nici prin proroci, nici prin vise. Şi te-am chemat să-mi arăţi ce să fac.” (1 Samuel 28:15)

Saul era mai înalt și „mai frumos decât oricare din copiii lui Israel” (1 Samuel 9:2). El era mândria poporului evreu și făcea impresia că este născut ca să conducă, însă îi lipseau însușirile care să-l facă un împărat înțelept. Una dintre problemele pe care Saul le avea era impulsivitatea. Atunci când apărea o problemă, el era neliniștit și nerăbdător, iar dacă nu primea imediat răspuns, căuta o cale proprie de rezolvare, încălcând chiar și poruncile clare ale lui Dumnezeu.

În 1 Samuel 28 ni se prezintă o ocazie în care Saul L-a căutat pe Dumnezeu, dar nu pentru a-I cere iertare de păcat, ci cu scopul egoist de a scăpa de vrăjmaș. Dumnezeu nu i-a răspuns lui Saul, de aceea el a apelat la vrăjitoarea din En-Dor. Cu încăpățânare, el a pășit cu bună știință pe tărâmul întunecos al necromanției, cerând ca profetul Samuel să-i fie sculat dintre morți.

Saul a înșelat-o pe vrăjitoare ascunzându-și identitatea, dar și el a fost înșelat. Cel ce s-a arătat ca urmare a farmecelor magice ale vrăjitoarei nu era Samuel, așa cum credea el. Arătarea aceea supranaturală era produsă numai de puterea lui Satana. Saul a coborât atât de jos, încât a fost înșelat. Aceasta a condus la moartea lui, prezisă chiar de demonul care-l preînchipuia pe Samuel.

Vai, ce trist este drumul celui care Îi întoarce spatele lui Dumnezeu cu bună știință! „Ce potecă întunecoasă pentru picioarele unui om este poteca aleasă de cel care a stăruit în a-și alege singur direcția, împotrivindu-se influențelor sfinte ale Duhului lui Dumnezeu! Ce sclavie este mai îngrozitoare decât aceea a omului care s-a predat stăpânirii celui mai rău dintre tirani – eul?” (Patriarhi și profeți, p. 676)

Să alegem astăzi cu umilință să facem fiecare pas împreună cu Dumnezeu!

Alexandru Țopârlan, student Institutul Teologic Adventist – Cernica

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor