Neftali

Rahela a zis: „Am luptat cu Dumnezeu împotriva surorii mele și am biruit.” De aceea i-a pus numele Neftali (Luptele lui Dumnezeu). (Geneza 30:8)

Neftali este strigătul de biruință al unui suflet nemulțumit cu propria condiție dată de tradițiile locului și timpului. A nu avea copii, în concepția majorității, însemna că ești blestemat de Dumnezeu și nu poți face nimic pentru a schimba ceva. Nașterea lui Neftali îi confirmă Rahelei că Cel care a auzit strigătul sufletului ei odată cu nașterea primului copil de către Bilha (Geneza 30:6) este același Dumnezeu care îi oferă încă un semn că merită să lupți pentru schimbarea propriei condiții.

Neftali (Luptele lui Dumnezeu) este o dovadă că, indiferent cât de împovărate sau deznădăjduite pot fi sufletele noastre astăzi, dacă alegem să luptăm pentru depășirea oricărei piedici, Dumnezeu ne asigură că putem izbuti.

Isus a ales să-Și înceapă lucrarea Sa ca Mesia în ținutul lui Zabulon și Neftali (Matei 4:13-17), lucrând pentru un popor care zăcea în întuneric (Isaia 9:1,2; 42:6), un popor care avea nevoie disperată să creadă că și pentru el există posibilitatea mântuirii.

În Galileea neamurilor a ales Isus să le arate ucenicilor și nouă că, indiferent cât de departe ești de El, te va căuta și te va asigura că ai preț și te iubește (Isaia 41:4; Ieremia 31:3). În fiecare zi, pe când era încă întuneric, Isus primea asigurarea biruinței din partea Tatălui, în lupta zilnică de salvare a sufletelor de sub puterea vrăjmașului lui Dumnezeu. El a purtat luptele lui Dumnezeu (Neftali) şi a obţinut biruinţa.

Pentru că a renunţat să poarte luptele lui Dumnezeu, Neftali a fost prima seminţie dusă în robie de către asirieni. Acolo și-au adus aminte cine sunt și au reînceput să ducă luptele lui Dumnezeu.

Te simți copleșit de binecuvântări, deși nu le meriți? Te simți și tu sătul de bunăvoință (Deuteronomul 33:2)? Nu uita că poți fi și tu astăzi Neftali (luptător) pentru Dumnezeu.

Doamne, ajută-mă astăzi să fiu un Neftali sătul de bunăvoință, copleșit de binecuvântări și stăpân pe mine însumi prin Duhul Sfânt!

Stelian Raicu, pastor, Conferința Oltenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video