VIRTUTE

Căci episcopul, ca econom al lui Dumnezeu, trebuie să fie fără prihană, (…) cumpătat, drept, sfânt, înfrânat.
Tit 1:7,8

Una dintre cele mai importante competențe ale unui conducător autentic este tăria de caracter. Aceasta este virtutea. Nu ne naștem înzestrați cu virtute. Nu o primim ca moștenire de la părinți și nu o putem transmite prin testament copiilor noștri. Virtutea este o calitate personală, care trebuie câștigată prin bătăliile vieții.

Între criteriile de selecție pentru un conducător spiritual, precum este prezbiterul, sunt menționate o serie de virtuți. Ca model al bisericii, prezbiterul va fi capabil să transmită membrilor bisericii calitățile sale de caracter.

Pavel enumeră aici neprihănirea – „fără prihană” –, care este calitatea creștinului de a se menține diferit de lume și în același timp respectat de lume pentru viața sa curată și evlavioasă. Această neprihănire constituie o componentă dinamică, în permanentă dezvoltare a vieții spirituale atente și responsabile. Puritatea sufletească a conducătorului spiritual vine din experiența neprihănirii sale primite de la Hristos, prin credință.

Cumpătarea și înfrânarea sunt două virtuți surori care sunt strâns legate de autodisciplină. Acestea se referă la modul în care liderul își împlinește nevoile fizice și psihice. Atunci când instinctele de bază sunt administrate cu atenție, echilibru și înțelepciune, dispoziția sa generală va fi marcată de puritate și putere. Cine se poate conduce bine pe sine se califică să-i conducă și pe alții la fel. Sfințenia și corectitudinea vin de la sine, drept consecință a deținerii celorlalte virtuți.

Care sunt virtuțile mele evidente și care sunt calitățile la care mai trebuie să lucrez insistent?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor