ULEI

Dar cele înțelepte, împreună cu candelele, au luat cu ele și untdelemn în vase.
Matei 25:4

Untdelemnul de măsline are o mulțime de întrebuințări, care fac viața nobilă și plăcută. Poate fi folosit ca aliment, gustos și sănătos, și astfel ne favorizează starea de sănătate și sațietate. Poate fi folosit ca ingredient de bază în fabricarea cosmeticelor, care sunt o altă sursă de bucurie și confort. Poate fi folosit ca medicament, cu aplicare internă și externă, iar vindecarea adusă ne face viața frumoasă.

Uleiul de măsline mai poate fi folosit drept combustibil pentru lampa de serviciu, așa cum a fost în cazul domnișoarelor care îl așteptau pe mire să vină acasă pentru a merge la sala de nuntă. Pentru buna funcționare a lămpii, untdelemnul trebuia să fie de calitate și în cantitate suficientă.

Lipsa acestuia a adus o ratare catastrofală. Ce poate fi mai trist decât să aștepți să vină mirele, care întârzie, iar atunci când mirele vine în sfârșit, lampa să te lase în pană.

Comentatorii atribuie uleiului din vas două interpretări, care pot fi luate în considerare cu toată seriozitatea. Una dintre ele se referă la ulei ca reprezentând relația personală cu Duhul Sfânt. În acest caz este de înțeles de ce fecioarele înțelepte nu puteau oferi din untdelemnul lor celorlalte.

A doua interpretare atribuie uleiului semnificația de caracter personal. Și în acest caz, transferul este imposibil, subliniindu-se nevoia de interes și responsabilitate personală în pregătirea pentru întâmpinarea Domnului.

În ce stare se află vasul meu cu ulei de rezervă? Mai trebuie completat pentru a fi la nivelul de siguranță?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor