TINEREȚE

Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea, ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curăție.
1 Timotei 4:12

Tinerețea are frumusețile și avantajele ei, dar și riscurile sunt pe măsură. Idealismul și speranța tinereții sunt lucruri pe care oricine și le-ar dori, dar lipsa de experiență și de credibilitate sunt dezavantaje ale tinereții, care cer o compensare atentă. Despre lipsa de credibilitate vorbește aici Pavel cu Timotei. Din cauza tinereții sale, Timotei se afla în situația de a nu fi respectat într-o societate gerontocratică. Pavel plasează asupra lui Timotei responsabilitatea de a contracara desconsiderația din partea celor mai în vârstă și cu mai multă experiență.

Timotei putea face câteva lucruri înțelepte pentru a-și consolida poziția în fața bisericii și a societății. Pavel enumeră câteva dintre domeniile în care tânărul său colaborator trebuia să manifeste grijă deosebită.

În primul rând, pastorul-apostol junior trebuia să se străduiască să devină model de comportament și manifestare. Apoi trebuia să vorbească îngrijit și să fie atent la pronunție și la semnificația corectă a cuvintelor. Neologismele trebuiau plasate la locul lor și să nu facă totuși risipă de termeni noi. Echilibrul dintre arhaisme și neologisme avea să îl ajute să se adreseze deopotrivă și tinerilor, și vârstnicilor. Avea nevoie de respectul tuturor.

După atenția în vorbire, Timotei trebuia să acorde importanță exprimării adecvate a iubirii față de fiecare categorie de vârstă – în mod aplicat și cu bună-cuviință, pentru a nu fi greșit înțeles. Credința și puritatea sufletească aveau să întregească seria de repere pe care tânărul ucenic-maestru trebuia să le controleze cu dragoste și pasiune. Respectul celorlalți avea să-l recompenseze generos.

În care din domeniile de mai sus am încă de lucrat pentru a le putea administra confortabil?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor