SPIRIT

Duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă.
Matei 26:41

Una dintre principalele dezbateri dintre credincioși și necredincioși este cu privire la primatul spiritului sau al materiei. Materialiștii susțin supremația materiei asupra spiritului, în timp ce credincioșii, ca idealiști, cred și mărturisesc superioritatea absolută a spiritului asupra materiei.

La prima vedere, Învățătorul oamenilor pare să susțină aici ideea de bază a gândirii grecești, conform căreia spiritul este etern și imaculat, în timp ce corpul este păcătos și perimat, supus păcatului și, în consecință, supus distrugerii și morții. Grecii mai credeau că la moarte spiritul se eliberează din închisoarea corpului pentru a se întoarce în marele Spirit etern din care se desprinsese la nașterea fizică.

În fapt, Isus spune simplu aici că aspirațiile noastre spirituale sunt și pot fi bune, în timp ce fizicul nostru ne trage în jos spre limitare și neputință. Discuția se purta în jurul faptului că ucenicii ar fi dorit să se alăture Maestrului lor în veghe și rugăciune, dar extenuarea fizică îi împiedicase să facă acest lucru.

Rostind cuvintele din textul de azi, Isus le oferă cu multă compătimire o explicație a eșecului lor de a veghea, în timp ce El Însuși avusese nevoie de aceeași compătimire în criza supremă prin care trecuse. Doar că El nu beneficiase câtuși de puțin de compătimirea lor.

În ciuda realității triste în ce îi privea pe ucenici, Isus i-a încurajat să continue lupta rugăciunii și să vegheze pentru a deveni biruitori prin puterea dată de Dumnezeu.

Salvarea ființei omenești cuprinde atât spiritul, cât și corpul, care vor fi transfigurate la a doua venire.

Care este promisiunea lui Dumnezeu și pentru mine cu privire la victoriile spirituale pe care le-aș putea avea?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor