SIMPATIE

Căci n-am pe nimeni care să-mi împărtășească simțirile ca el și să se îngrijească într-adevăr de starea voastră.
Filipeni 2:20

Ne putem imagina simpatia reciprocă dintre un venerabil apostol al neamurilor și un tânăr colaborator în activitatea serioasă și extenuantă a câștigării de suflete. Le putem parcă și vedea momentele de convorbire liniștită și relaxată după o zi grea, în care cei doi își pot deschide sufletul pentru a-și împărtăși trăirile profunde.

Convins că nu va fi înțeles greșit, apostolul își poate exprima în siguranță temerile și îngrijorările personale, atât cele legate de mersul lucrării, cât și cele legate de dilemele și neîmplinirile personale.

Îl putem vedea pe tânărul și entuziastul Timotei în clipele lui de adevăr și sinceritate, vorbind deschis despre limitele și aspirațiile sale în prezența maestrului, care îl ascultă cu plăcere și interes. Uneori seniorul Evangheliei își exprimă deschis părerea, ajutându-l pe novice să înțeleagă mai bine mersul vieții și al bisericii.

De fiecare dată și din ambele părți este atâta bunăvoință și înțelegere, de parcă nu le ajunge timpul să profite de această favoare.

Simpatia este un lucru de care avem așa de mare nevoie în interacțiunile noastre! Ea ne aduce susținere și încurajare în pasajele grele ale vieții personale și de slujire. Ca și celelalte forme de manifestare a iubirii, simpatia are două sensuri: unul de la noi către ceilalți, și unul de la ei spre noi.

Putem regla debitul simpatiei primite prin suplimentarea interesului și atenției față de cei dragi. Răspunsul lor va fi surprinzător de abundent și generos.

Față de cine și cum aș putea să-mi sporesc simpatia, în așa fel încât să-i ofer mai mult confort, susținere și înțelegere?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor