SILINȚĂ

De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta.
2 Petru 1:5

Silința pe care o recomandă apostolul Petru aici este un efort susținut, până la atingerea obiectivului, și anume unirea convingerilor cu practica. Obiceiurile și stilul de viață reprezintă un produs final al credinței acceptate formal, pentru care creștinul trebuie să lupte cu perseverență și cu o anumită îndârjire, pentru a ajunge la transformarea cel puțin semnificativă a vieții.

Renașterea spirituală întâmpină câteva dificultăți majore din cauza rutinei și a vechilor obiceiuri și practici, adânc înrădăcinate în modul vechi de trăire a vieții.

Rutina se prezintă ca niște automatisme de comportament la care recurgem fără stres și fără efort deosebit. Fizicul și psihicul nostru au tendința de a urma vechile cărări, dacă nu intervenim hotărâți și viguros în direcția înnoirii vieții.

Pentru ființa umană, calea obișnuințelor este o modalitate foarte eficientă și economică de a se manifesta. Există însă riscul ca deprinderile nesănătoase și gusturile pervertite să pună în mod foarte serios în pericol sănătatea noastră fizică și spirituală, și atunci este nevoie de perseverență și zel pentru instalarea unui comportament nou și sănătos.

Vestea bună este că, în această confruntare acerbă uneori cu sinele, nu suntem lăsați să ne descurcăm singuri. Mijloacele harului divin ne stau permanent la dispoziție. Stăruința noastră este susținută de Duhul Sfânt și de Cuvântul sfânt și are toate șansele să ajungă la victorie.

Viața nouă cu ajutorul lui Hristos este o realitate tangibilă și merită tot efortul nostru pentru a fi atinsă.

Care sunt deprinderile vechi cu care încă mă mai confrunt și în legătură cu care am nevoie de susținere divină pentru a le aduce sub control?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor