REABILITARE

Altă dată (Onisim) ți-a fost nefolositor, dar (…) acum ne va fi folositor și ție, și mie.
Filimon 11

Pocăința lui Onisim în închisoare a adus după sine și reabilitarea lui în fața stăpânului său, Filimon, și în fața celorlalți din casă. Cu toții știau de ce a fost dus Onisim la pușcărie, iar la întoarcerea sa era foarte posibil să poarte pentru o vreme stigmatul de hoț și răufăcător în casa stăpânului său.

Dar nu avea să se întâmple așa ceva, datorită procesului de înnoire început în viața lui. Onisim plecase de acasă ca delincvent în stare de arest și se întorcea acasă ca răscumpărat și reabilitat prin harul divin.

Reabilitarea este condiționată de doi factori: o nouă calitate a vieții celui condamnat și o decizie a unui for abilitat să facă o declarație de reabilitare. La Onisim se întruneau ambele condiții de reabilitare.

Prin convertirea sa la creștinism, Onisim își schimbase comportamentul, iar Pavel, folosindu-se de autoritatea de conducător al bisericii, a emis o declarație de nevinovăție nou-dobândită și de reabilitare autentică.

Este de dorit ca experiența noastră creștină, cea a nașterii din nou, să ne aducă un nume nou nu numai în cărțile din ceruri, ci și aici, printre oameni.

Dumnezeu este cel care ne poate reabilita în ochii oamenilor și în fața propriilor noștri ochi. Din partea noastră se așteaptă o confirmare convingătoare în relațiile obișnuite cu semenii, dovedită printr-un comportament schimbat.

Care sunt lucrurile în privința cărora am nevoie de reabilitare înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor