PROFUNZIME

Duhul cercetează totul, chiar și lucrurile adânci ale lui Dumnezeu.
1 Corinteni 2:10

Lucrurile adânci ale lui Dumnezeu constituie un domeniu despre care nu prea avem habar, dar putem face câteva presupuneri. Dacă lucrurile de suprafață ale lui Dumnezeu, cele cu care venim în contact, ne uimesc și ne impresionează profund prin ingeniozitatea cu care sunt făcute, atunci implicit cele profunde nu pot avea decât un efect cu atât mai complex și bogat. Dacă lumea imediată a lui Dumnezeu ne umple de adorație, atunci lucrurile profunde ale Lui fac adorația noastră să devină eternă.

Să încercăm o comparație, pentru a înțelege măcar sumar despre ce este vorba. Ne aflăm într-o barcă într-un golf liniștit, undeva departe, uitat de lume. Plaja albă, apa străvezie, valurile unduitoare și palmierii de pe mal creează un peisaj ca un poster devenit viral. Mii, sute de mii, milioane de like-uri arată impresia mirifică pe care o creează un asemenea loc. Dar aceasta este doar suprafața golfului. Dacă ne punem echipamentul de snorkeling sau de scufundare, ne înarmăm cu o cameră de filmat subacvatic și plonjăm câțiva metri sub barcă, ne aflăm deja în profunzimea golfului. De la suprafață nici nu intuiam lumea plină de culoare și forme care umplu până la extrem apele binecuvântate ale golfului.

Prin analogie, lucrurile adânci ale lui Dumnezeu așteaptă să ne umple sufletul de bine și frumos prin înțelegerea mecanismelor divine care fac lumea să meargă înainte. În mod deosebit economia salvării noastre din păcat are profunzimi datorită cărora, atunci când le înțelegem, Îi dăm dreptate lui Dumnezeu în toate deciziile pe care le ia și în toate judecățile pe care le pronunță. Ghidul nostru prin lumea plină de mister și încântare a profunzimilor lui Dumnezeu este chiar Duhul Său. Să învățăm să ne lăsăm conduși de El!

Cum aș descrie trăirile pe care le declanșează o mai profundă înțelegere a tainelor lui Dumnezeu?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor