PRINCIPIU

Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Exodul 20:3

Principiul este un adevăr care constituie o regulă de bază, stabilă și universal valabilă. Prima poruncă din Decalog este un exemplu de principiu. Acesta este principiul monoteismului iudeo-creștin-islamic. Există un singur Dumnezeu, care solicită ascultare, respect și închinare. Orice încercare de adăugare a unei alte entități căreia să-i fie atribuite sau recunoscute calități specifice lui Dumnezeu constituie o încălcare a acestui principiu și are consecințe grave.

Principiul are nevoie de atenție permanentă pentru a nu-și diminua rolul și importanța în viața cotidiană și cea spirituală. Principiul nu admite intermitențe. Nu există locuri sau momente din viață când principiul să-și piardă valabilitatea sau autoritatea normativă și executivă.

Ca și Însuși Dumnezeu, principiile Lui sunt infailibile, eterne și perfecte.

Natura ondulatorie și șovăielnică a ființei umane face ca principiile divine să fie în permanent pericol de a fi neglijate sau minimalizate, de aceea noi avem nevoie de un program regulat de întreținere a vieții spirituale. Această viață spirituală, în care dăm dovadă de convingerea prezenței și manifestării sacrului, ne protejează de uitare și consecințele ei.

Principiile divine se află într-un sistem integrat care le conferă protecție și susținere reciprocă. Astfel Cele Zece Porunci se împletesc și se ajută între ele pentru a rămâne relevante și eficiente. Dacă ne vom aminti săptămânal, de exemplu, cine este Creatorul, nu vom uita nici să ne respectăm părinții, familia și viața sau proprietatea și nici nu vom trata superficial numele și lucrurile sfinte.

Care este principiul meu de bază în care se pot cuprinde toate celelalte?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor