NEÎNȚELEGERI

Fraților, am aflat despre voi, de la ai Cloei, că între voi sunt certuri.
1 Corinteni 1:11

Neînțelegerile din Corint par să fie niște copilării specifice perioadei de început a unei biserici în formare. Starea de tensiune își caută o cale de manifestare și atunci frații se împart în partide, pe criterii de apartenență la pastorul care i-a botezat. Criteriul pare pueril, dar tensiunile se mențin. Combatanții încearcă să descopere care sunt deosebirile dintre pastorii lor favoriți și insistă pe aceste deosebiri, sfârșind în certuri și neînțelegeri amare.

Încercând să stingă tensiunea creată în biserica din Corint, Pavel încearcă o explicație rațională. El arată că deosebirile dintre pastorii care i-au botezat nu sunt motive serioase pentru disensiuni. Vorbind despre această diversitate, el arată că acești pastori s-au completat unul pe altul, formând împreună un întreg binecuvântat. Unul a sădit, altul a udat, iar Dumnezeu a făcut să crească recolta de suflete. Deci diversitatea slujitorilor era un motiv de mulțumire și împlinire, nicidecum unul de discordie și despărțire.

Adevăratul inițiator și beneficiar de pe urma neînțelegerilor din biserică este vrăjmașul oricărui bine. Pe această cale, energiile și potențialul oamenilor sunt risipite, iar misiunea bisericii are de suferit. Exact acesta este lucrul pe care îl dorește Satana. Dar o biserică matură trebuie să găsească posibilități de soluționare a neînțelegerilor.

Una dintre ele ar fi cultivarea spiritului de îngăduință, de toleranță reciprocă atunci când este vorba despre deosebiri de păreri. Pe măsură ce biserica se maturizează, aceste boli ale copilăriei ar trebui să facă loc unității și convergenței spirituale.

Cum procedez atunci când în biserică se nasc disensiuni? Mă atașez de o parte sau de alta? Sau militez pentru împăcare și armonie?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor